Každý z nás jsem si někdy prošli obdobím, kdy jsme se striktně drželi konzumace zdravých potravin a naopak kdy jsme jedli, na co jsme měli chuť bez ohledu na nějaká stravovací pravidla. Nejlepší je samozřejmě držet se zlaté střední cesty. Stačí se naučit pár jednoduchých zásad ve stravování a můžete mít jistotu, že pro své zdraví něco děláte, aniž by vás to stálo nějaké úsilí nebo peníze navíc.
1. Jezte pouze tehdy, když máte opravdu hlad, ne když si myslíte, že byste měli jíst.
2. Když jíte, jezte pomalu, nespěchejte. Pokud si zvyknete jíst například u televize a vnímáte spíš obsah pořadu než to, co jíte, brzy si navyknete při televizi stále něco uždibovat.
3. Omezte konzumaci potravin z bílé mouky. Raději dejte přednost výživově hodnotnější celozrnné mouce.
4. Pokud je to možné, nepřipravujte si větší porce, než sníte. Když si jídlo budete nechávat na druhý den v ledničce a poté ho ohřejete třeba v mikrovlnné troubě, jídlo tím ztrácí živiny.
5. Nezvykejte si jíst víc, když jste ve stresu. Tělo si potom zvykne žádat v podobných situacích o větší množství potravy a máte zaděláno na nadváhu.
6. Černý čaj pijte pouze čas od času. Raději dejte přednost ovocnému čaji nebo čisté vodě.
7. Zeleninu tepelně neupravujte příliš dlouho, ztrácí tím živiny.