Připravte si vitaminovou bombu! Tento recept je pro všechny, kdo chtějí podpořit svůj imunitní systém. Zdravotní mrkvová polévka je plná pomerančové šťávy, zázvoru, mrkve a je velmi jednoduchá a chutná.
Ingredience
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
- 4 větší mrkve
- kousek zázvoru (3 cm)
- 2 pomeranče
- ½ citronu
- 1 cibule
- 1 lžička lístků petrželky
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Dejte rozehřát hrnec se dvěma lžícemi olivového oleje, přisypte cibuli a nechte na mírnějším plameni zesklovatět, často míchejte. Oškrábejte mrkev, nakrájejte ji na tenčí kolečka, rovnou přidejte k cibuli, osolte a nechte ji trochu změknout. Pak přilijte vývar, přiveďte k varu a vařte do měkka.
2. Oloupejte a nastrouhejte zázvor na jemném struhadle. Pomeranče omyjte a překrojte napůl. Pokud je mrkev už měkká, přidejte do hrnce vymačkanou šťávu z pomerančů, strouhaný zázvor, promíchejte, přendejte do mixéru a umixujte ve hladkou směs – hodně husté pyré.
3. Pyré vraťte zpět do hrnce, přimíchejte smetanu a zapněte plotnu na mírný plamen. Přidejte šťávu z poloviny citronu, dosolte, přidejte lžíci olivového oleje a promíchejte.
4. Servírujte do hlubokého talíře, střed polévky ozdobte pár lístky petrželky, opepřete, pokapejte olivovým olejem a můžete podávat.