iMnam.cz
  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek
  • Hobby Shop – nákupní galerie

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?

Cukr a zase cukr… jak se vyznat v různých druzích sladidel? (1. díl)

Podle venkovních teplot to vypadá, že se léto neúprosně chýlí ke konci, k sukním je třeba nasadit punčocháče a večer se zahřát šálkem voňavého čaje. Sladíte? Přinášíme vám malý průvodce po různých druzích cukrů a sladidel, který se hodí prostudovat nejen před oslazením horkého nápoje, ale třeba i před pečením bábovky. Jaké základní druhy cukrů můžete pořídit a který je ten nejzdravější?

 

Bílý řepný cukr

Nejznámějším a nejpoužívanějším druhem cukru je u nás ten bílý řepkový. V Evropě se rozšířil v 19. století, kdy se kvůli probíhajícím napoleonským válkám nedostávalo třtinového cukru z kolonií. Bílý řepný cukr je někdy nelichotivě označován jako „bílé zlo“, zejména kvůli jeho vysoké kalorické hodnotě a nulovému obsahu výživných látek. Na trhu najdete mnoho zdravějších variant, ale bílý cukr zůstane pravděpodobně nejlevnější.

 

Hnědý řepný cukr

Výhodou u nás prodávaného hnědého řepného cukru je jeho český původ. Oproti bílému cukru může obsahovat minerální látky a vitamíny a jeho cena bude nižší, než cena třtinového cukru se stejnými výživovými hodnotami.

Hnědý cukr ale bohužel vůbec nemusí být zdravější než bílý cukr! Vše totiž záleží na postupu jeho výroby. Jednou z variant je obarvení a ochucení bílého cukru třtinovou melasou. V takovém případě bude mít hnědý cukr stejné výživové hodnoty, jako třtinový cukr. Pokud bude ale bílý cukr dobarven karamelem, jde jen o „obarvený bílý cukr“ a žádné minerální látky navíc se v něm nevyskytují. Poslední možností výroby je nedočištění řepného cukru, který tak obsahuje zbytkovou řepnou melasu. Ta obsahuje draselné a sodné soli, které mohu být při pravidelné konzumaci zátěží pro ledviny.
 

 
Třtinový cukr

Třtinový cukr se u nás nepěstuje a jedná se tak vždy o surovinu dováženou z tropických krajin. Z toho také plyne její vyšší cena. Třtinový cukr najdete v mnoha různých odstínech, typická je pro něj karamelová vůně i příchuť a díky přirozenému obsahu melasy je nositelem mnoha minerálních látek. Ani tak ale není třtinový cukr zdravé konzumovat pravidelně ve velkém množství.

 

Kokosový cukr

Kokosový cukr je vlivem internetu poslední dobou populární. Vzniká z květů a vyniká svým obsahem živin, jako je železo, zinek, vápník, draslík, několik mastných kyselin krátkého řetězce a antioxidanty. Navíc má výjimečný obsah inulinu, který může pomoci zmírnit výkyvy krevního cukru. Pro smysluplnou dávku výživných látek by bylo nicméně nutné zkonzumovat opravdu velké množství kokosového cukru. Také s kokosovým cukrem je tedy vhodné zacházet s mírou.
 

 
Palmový cukr

Palmový cukr vzniká sušením palmové mízy a běžně se používá v jihoasijské kuchyni. Jeho výhodou ve srovnání s řepkovým cukrem, je nižší obsah kalorií. Zároveň má ale také o něco nižší sladivost.

 

Hroznový cukr

Hroznový cukr není vhodné používat k obyčejnému slazení. Má nižší sladivost, než cukr bílý a rychle přechází do krve, což způsobí výkyvy hladiny cukru v krvi. Naopak se hodí v případě potřeby rychle dodat energii, například u pacientů při rekonvalescenci, u těžce fyzicky pracujících lidí, sportovců a dětí.
 

Ovocný cukr

Sladivost ovocného cukru je sice ve srovnání s řepným cukrem o 20 – 40% nižší, zato se ale cukr pomaleji vstřebává do krve a může být proto vhodnější volbou pro diabetiky. Hodí se zejména do studené kuchyně a k doslazení nápojů.

 

Rapadura

Rapadura je sušená třtinová šťáva a základním rozdílem mezi ní a samotným třtinovým cukrem je ten, že rapadura nebyla čištěna vůbec a nebyla z ní tak odstraněna žádná melasa. Vyniká proto obsahem minerálních látek a téměř vždy se prodává v bio kvalitě. Rapadura má ale také výraznou chuť, na kterou je potřeba si zvyknout.
 

Cukr a zase cukr… jak se vyznat v různých druzích sladidel? (1. díl) was last modified: 5 září, 2017 by Kateřina Fišerová

Mohlo by vás zajímat

Nevyhazujte dýňová semínka, obsahují velké množství vitaminů

Vynikající francouzské sýry: ochutnejte je všechny! (1.díl)

8 překvapivých zdravotních přínosů špaldy

Asijské nudle – jaký druh vybrat a co s ním?

Pasta Tahini : Osm způsobů jak ji využít

Kedlubna: Nenápadná jako popelka, přitom je doslova nabušená vitamíny

Partneři

Tipy pro zdraví

  • Rajčata a keto dieta pod lupou

  • Zdravé zimní mlsání pro děti i dospělé

  • Zdravý a vyvážený styl pro každého

  • Zelený čaj a jeho přínosy

  • Tahle fakta o vývaru vás překvapí, proč je tolik zázračný?

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání stanice Mňam TV je společnost S&P Broadcasting a.s., se sídlem Dukelských hrdinů 976/12, 170 00 Praha 7 — Holešovice, IČO: 04117310 („SPB“).

S  SPB můžete navázat kontakt na adrese sídla uvedené výše nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 774 959 151.

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání stanice Mňam TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, www.rrtv.cz

Provozovatelem stránek www.imnam.cz je S&P Sales House s.r.o.

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
Facebook Instagram Youtube Email

2022 © S&P Sales House s.r.o., Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7. Všechna práva vyhrazena.

Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.
Akceptovat vše
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT