iMnam.cz
  • Mňam TV
    • Novinky
    • Pořady
    • Program
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek

iMnam.cz

  • Mňam TV
    • Novinky
    • Pořady
    • Program
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže
Hovězí maso

Hovězí maso: Tipy k nákupu

Hovězí maso je výjimečně chutným zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, železa a vitamínů skupiny B. Od dražších roštěnek po mnohem levnější bůček, jsou navíc možnosti přípravy hovězího masa velmi široké a jedná se o poměrně univerzální surovinu.

 

Hovězí maso

Při nákupu hovězího masa byste se vždy měli obrátit na důvěryhodný zdroj, jako je dobrý supermarket, místní řeznictví, farmářský trh nebo obchod, případně internetový obchod. Z nichž poslední čtyři jmenované, vám budou pravděpodobně schopny dodat nejvíce informací odkud maso pochází, jak bylo zvíře chováno a poraženo, jestli bylo po porážce zavěšeno a jak dlouhou dobu. Dohledatelnost takových informací je důležitá pro vaše ujištění, že se živým zvířete bylo zacházeno humánním způsobem, cesta na porážku byla co nejkratší (dlouhý transport je pro hospodářská zvířata velmi stresující) a po porážce bylo zvíře odborně zavěšeno. To vše totiž ovlivňuje chuť a měkkost masa.

 

Nejdražší je maso z organicky chovaného skotu a z vzácných plemen, kdy jsou zajištěny nejvyšší standardy po celý průběh chovu. Chuť a měkkost bude dále ovlivněna také dobou zavěšení poraženého zvířete, přičemž obvykle se jedná o 10-14 dní, ale některé prvotřídní druhy hovězího mohou být zavěšeny i více než šest týdnů.

 

Na trhu naleznete velké množství druhů hovězího masa a váš výběr by se měl řídit především tím, jak se maso chystáte připravovat. K pečení je například nejvhodnější žebro (s kostí nebo vykostěné a válcované), svíčková, přední kýta nebo filet. Pro rychlé vaření můžete vyzkoušet filet, roštěnou, steak z vysokého nebo nízkého roštěnce anebo z hovězí květové špičky. Brisket, zadní hovězí a spodní šál se hodí k orestování a následnému dušení při přípravě gulášů a jídel „z jednoho hrnce“. A nakonec mleté hovězí je ideální při přípravě karbanátků a masových koláčů.

 

Při výběru samotného kusu masa sledujte strukturu, která by měla být pevná a maso na pohled šťavnaté, nikoli vysušené nebo oslizlé. Jemné tukové mramorování (proužky) je také dobrým znamením, dodává masu šťavnatost a chuť a maso se při přípravě snadno nevysuší. Případný tuk na povrchu masa by měl být krémově zbarvený (tuk žluté barvy může být zkažený). Barva správně zavěšeného masa by měla být spíše vínově červená, nikoli jasně červená. Vybírejte čistě a úhledně ukrojené kusy masa bez zbytků roztříštěných kostí.

 

Hovězí maso: Tipy k nákupu was last modified: Květen 29th, 2018 by Kateřina Fišerová

Mohlo by vás zajímat

Jak správně připravit špagetovou dýni?

Jak zpomalit stárnutí za pár kaček? Začněte jíst kadeřávek

ZERO WASTE: Recept na pesto z ředkvičkové natě

Asijské nudle – jaký druh vybrat a co s ním?

Jaký druh jablek vybrat na jablečné dezerty?

Libor Budínský a článek o hovězích líčkách

Hovězí líčka na červeném víně 1. část: Objevte chuť šťavnatého hovězího masa s lahodnou omáčkou a rafinovanou přílohou

Partneři

ZNÁTE Z TV

  • Zázračné kimči – lék nejen na podzimní nachlazení

  • Tipy na přípravu těch nejlepších plněných těstovin

  • 5 tipů na pečení koláčů jako od profesionálů

  • Víte, proč se na Halloween dlabou dýně?

  • Připravte si pečené kaštany, dobrotu, která patří k chladnému počasí

  • Ptejte se redakce: Vše o jablkách

Tipy pro zdraví

  • Máte špatnou náladu? Tyhle zdravé dobrůtky vám ji zaručeně zvednou

  • Antioxidanty v hlavní roli: Rakytník pomáhá proti nachlazení

  • 10 věcí, které byste měli vědět o kávě

  • Každé sedmé dítě u nás je obézní. Jak to změnit?

  • 5 potravin, které vás v těchto vedrech zaručeně ochladí

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání programu Mňam TV je společnost S & P Broadcasting a. s., se sídlem Poděbradská 786/65a, 198 00, Praha 9, Hloubětín, IČ: 04117310 („SPB“).

S SPB můžete kdykoliv navázat kontakt na shora uvedené adrese sídla nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 736 102 018, případně na emailové adrese info@spbroadcasting.cz

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání programu Mňau TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, Česká republika, www.rrtv.cz

iMnam.cz

  • Novinky
  • Osobnosti
  • Jak naladit v TV?
  • Pořady
  • Program
  • Kariéra
  • Kontakt
Facebook Instagram Youtube Email

2019 © S&P Broadcasting a.s., Poděbradská 786/65a, 198 00, Praha 9, Hloubětín. Všechna práva vyhrazena.