S koncem zimy nastává čas rekapitulace. Kolik jsme za sezónu přibrali? Vejdeme se ještě do plavek? Která lehčí jídla zařadit do jídelníčku? Letošní přechod ze zimy do jara je o to složitější, že jsme letos hodně pracovali na homeoffice a sedavý režim se mnohem víc podepsal na našich křivkách. Přinášíme vám jednoduché tipy na to, jak upravit svůj jídelníček, abyste byli se svojí postavou spokojeni a mohli se s klidným svědomím vydat k vodě.
Vybírejte si OPRAVDOVÉ JÍDLO
Víc než polovina jídla, které jíme, je průmyslově zpracovaná. Jinak řečeno – podobné pokrmy jsou plné prázdných kalorií, zato chudé na živiny. Odborníci věří, že se přejídáme právě kvůli tomu, že tělo chce podvědomě přijmout živiny, které mu chybí. Proto pořád něco uzobáváme. Ale ouha – živiny nikde a ve finále se přejíme.
Když si navykneme jíst opravdové jídlo, začneme přirozeně přijímat méně potravy. Tělu totiž dodáme potřebné živiny, cítíme se plní a nepřepadá nás tolik chuť “na něco dobrého”.
Je paradoxní, že 56 % lidí v České republice trpí nadváhou, přitom mnoho z nich nepřijímá dostatek důležitých živin.
Jaká jídla zařaďte denně do jídelníčku:
- Suroviny obsahující PROTEIN, jako je hořká čokoláda, maso, mléčné výrobky, avokádo, zelený hrášek, dýňová semínka, řecký jogurt, vejce, špenát, quinoa, sója, bulgur. Po jídlech bohatých na protein se budete cítit sytí.
- VLÁKNINY máme denně přijmout v potravě kolem 18 g, přitom málokdo z nás jí alespoň polovinu doporučeného množství. Vláknina přispívá ke zdravému trávení. Jakmile zjistíte nějaké problémy, je to signál ke zvýšení jejího množství v jídelníčku. Nezapomínejte například na: celozrnné pečivo, obilné vločky, celozrnný kuskus, rýži natural, luštěniny, pohanku, bulgur, quinou, ořechy, semínka, čerstvé ovoce a zeleninu. Kolik máte těchto potravin zařadit na jídelníček, abyste neměli pocit, že je musíte vážit? Přidejte si každé ráno do jogurtu ovesné vločky. Mějte v zásobě ořechy, semínka a sypte si je na salát ke každému hlavnímu jídlu. Po ovoci a zelenině sáhněte vždy ke svačině. Střídejte různé druhy, dopřejte tělu co nejrozmanitější výběr a budete mít jistotu, že vám nic nechybí.
- Zařaďte do jídelníčku také fermentovanou zeleninu. Polévky sypte čerstvými bylinkami, které si pěstujete za oknem.
Další tipy najdete na následující straně: