Kuchař Luke Grunshaw si pro vás tentokrát připravil recept z portugalské kuchyně. Piri-piri omáčka je velmi pálivá omáčka a v Portugalsku je velmi oblíbená v kombinaci právě s kuřecím masem. Tato příprava kuřecího masa je velmi vhodná i pro venkovní grilování nebo párty pro opravdové chlapy!
Ingredience
- 1 kg kuřecích křídel
- červená a zelená paprika
- chilli paprička žlutá a červená (volitelné)
- 10 malých chilli papriček
- česnek
- cibule
- červená cibule
- tymián
- sušený česnek
- uzená paprika
- jablečný ocet
- sůl
- pepř
Postup
- Papriky červené a žluté propíchejte nožem a vložte je do vroucí vody. Přidejte cibuli cibuli i se slupkou, dodá vývvaru barvu. Stejně tak česnek, vložte ho do vývaru i se slupkou, předtím ho trochu nožem zmáčkněte, aby se ve vývaru rozvoněl.
- Dejte vaři a do vroucího vývaru vložte kuřecí křídla. Nechte vařit 15 minut. Vývar uschovejte na pozdější využití.
- Připravte si piri-piri omáčku. Jedná se o velmi pikantní omáčku, vy si pikantnost regulujte podle své chuti. Do mixéru dejte oloupanou červenou cibuli, celé chilli malé papričky, listy tymiánu, sušený česnek (jednu lžičku), skleničku jablečného octa a skleničku olivového oleje. Osolte, opepřete, zalijte šťávou z půlky citronu. Vše rozmixujte. Můžete přidat hnědý cukr.
- Směs vlijte do hrnce a povařte asi 20 minut. Hustota bude podobná kečupu.
- V pekáčku na pečení přelijte omáčkou křídla, omáčka by měla být na křídlech rovnoměrně. Vložte do rozehřáté trouby nastavené na funkci gril a grilujte 15 minut. Poté ihned servírujte.