Co by to bylo za léto bez kynutého koláče s rybízem nebo borůvkami! Pořídíte ho sice už i v lepších pekařstvích, není ale nad domácí český koláč vytažený z trouby, jen lehce vychladnutý, podávaný za horkého dne s šálkem kávy!

Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky kvasnic
- 500 g tvarohu
- 250 vlažného mléka
- 90 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 100 g másla
Na drobenku:
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g cukru
- 100 g másla
Postup:
- Nechte vzejít kvásek ve vlažném mléku s trochou cukru (asi 10 minut).
- Smíchejte s ostatními ingrediencemi na těsto (kromě tvarohu a dvou vajec), těsto se nemá lepit. Potom dejte do mísy, kterou zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
- Těsto vyválejte na pomoučněném vále do velikosti plechu.
- Tvaroh smíchejte se dvěma vejci, a dvěma lžícemi cukru.
- Těsto položte na vymazaný a vysypaný plech. Na něj rozetřete tvaroh. Posypte umytým a dobře vykapaným rybízem.
- Připravte drobenku: v ruce smíchejte máslo, cukr a mouku. Drobenku rozdrobte rovnoměrně na koláč.
- Pečte při 170 °C asi 25 minut.