Co takhle připravit si ochucenou bylinkovou sůl nebo sůl s kořením? Je to neuvěřitelně jednoduché! Stačí jen smíchat velké množství soli s chuťově výraznými ingrediencemi. Později si ušetříte čas přidáváním soli, bylinek a koření do jídla zvlášť a jednoduše sáhnete po předem připravené směsi. A proč nepřipravit jednu sůl třeba také jako dárek pro kamarádku, která bude mít brzy narozeniny? Inspirujte se našimi recepty.
Postup přípravy
Na 100 gramů soli
Do hmoždíře nasypte 70 gramů soli (hrubozrnné nerafinované) a 30 gramů koření nebo sušených bylinek podle chuti. Sůl s bylinkami pořádně promíchejte, aby se vše správně spojilo, dejte do průhledné sklenice a nadepište štítek s obsahem skleničky pro pozdější použití.
Poměr soli a koření můžete přizpůsobit vlastní chuti a předem si vše vyzkoušet na menším množství.
Tipy na směsi
Se solí můžete míchat zcela libovolné bylinky nebo koření. Přinášíme vám pět tipů pro inspiraci.
Sůl a pepř
Jednoduché, ale chytré. Směs soli a pepře využijete do velkého množství různých pokrmů, pravděpodobně denně.
Bylinková sůl
Petržel, rozmarýn, kopr, nebo bazalka…často se v kuchyni ocitne větší svazek bylinek, který nestihneme celý spotřebovat. Proč nevyzkoušet vyrobit bylinkovou sůl?
Omyté a osušené bylinky dejte na 45 minut do trouby rozehřáté na 140°C, usušené bylinky rozmixujte a smíchejte se solí. Směs se výborně hodí na grilování, k ochucení ryb, pečených brambor, nebo třeba do salátů.
Sůl a chilli z Espelette
K přípravě postačí dvě lžíce soli a jedna chili paprička z Espelette. Směs se skvěle hodí k okořenění masa při pečení a grilování.
Citronová sůl
Pro dodání chuti rybím pokrmům a pokrmům z mořských plodů se nic nevyrovná citronové soli. Smíchejte nastrouhanou kůru ze tří bio citrónů s 500 g hrubozrnné soli. Směs dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 150°C a máte hotovo. Pro ozvláštnění chuti můžete vyzkoušet různé druhy citrónů.
Sůl a curry
Pro ochucení zeleniny se výborně hodí směs soli a curry koření. Výbornou chuť dodává především cuketám, paprikám a lilkům pomalu dušeným na pánvi, nebo grilovaným na zahradě.
Zdroj: http://www.femmeactuelle.fr