Polévka, která Vás zaručeně vyléčí, když Vám není dobře! Je připravená ze třech druhů rajčat, je maličko pikantní, ochucená bylinkami a podávaná s česnekovou bagetou rozpečenou do křupava!
Ingredience
- 2 velká rajčata
- 2 kumato rajčata (černá)
- 10 cherry rajčátek
- 100 ml zeleninového vývaru
- 1 menší bageta rustik (jako příloha)
- 1 palička česneku
- 2 menší cibule
- 1 chilli paprička
- 4 snítky tymiánu
- hrst petrželových lístků
- olivový olej
- cukr
- sůl
- pepř
Postup
1. Dejte předehřát troubu na 220°C. Z velkých rajčat a kumato rajčat vyřízněte zelené „bubáky“ , překrojte je napůl a dejte je do pekáčku (řezem vzhůru). Přidejte cherry rajčátka vcelku. Všechna rajčata pocukrujte, osolte a opepřete. Do pekáčku přidejte celou paličku česneku, příčně rozkrojenou napůl a obě celé neoloupané cibule. Přidejte celou chilli papričku a snítky tymiánu, vše lehce přelijte olivovým olejem a dejte zapéci do trouby na 20-25 minut.
2. Z pekáčku pak přendejte do hrnce všechna rajčata, chilli papričku, otrhané lístky tymiánu, podlijte dvěma naběračkami vývaru a zapněte plotnu. Do hrnce přidejte oloupanou cibuli a 2-3 vyloupané stroužky česneku, osolte, opepřete a nechte vařit zhruba 20 minut při max. 90°C.
3. Vyloupejte ještě 3 stroužky česneku a pokrájejte ho nadrobno společně s petrželkovými lístky. Bagetu zezhora příčně nakrojte na pásky po cca 2 cm, ale nerozkrojte úplně. Nakrojené pásky naplňte směsí petrželky a česneku a do každého nalijte maličko olivového oleje. Bagetu zabalte do alobalu.
4. Tyčovým mixérem rozmixujte uvařenou směs rajčat do hladka a vzniklý mix ještě 15 minut povařte na mírném plameni.
5. Česnekovou bagetu v alobalu dejte rozpéci do trouby na 180°C na cca 5-10 minut.
6. Polévku servírujte do hlubokého talíře, posypte pokrájenými petrželkovými lístky a podávejte s rozpečenou bagetou.