Na švestkový koláč, který jíme ve slunném podzimním odpoledním dni, se těšíme celý rok. V žádném jiném ročním období totiž tato dobrota tak výtečně nechutná. Vychutnejte si ho!
Ingredience:
- 180 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 vejce
- 200 ml zakysané smetany
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vanilkový cukr
- 50 g krupicového cukru
Na drobenku:
- 80 g hrubé mouky
- 30 g krupicového cukru
- 50 g másla
Postup:
- Smíchejte mouku se solí, práškem do pečiva.
- V jiné míse promíchejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem. Potom přimíchejte smetanu a rozpuštěné máslo.
- Obě směsi smíchejte.
- Vymažte pekáček máslem a vysypejte ho moukou. Vlijte do něj těsto. Na něj vyskládejte švestky nakrájené na půlky. Připravte drobenku smícháním všech zbylých ingrediencí a koláč posypte.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut.