Zkuste letos o Vánocích připravit místo vánočky štolu podle receptu od Josefa. Více podobných receptů uvidíte v pořadu Čas na TE.BE. na Mňam TV každé pondělí, středu a pátek v 10:00 a v 18:00.
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g mléka
- 70 g másla
- 1 žloutek
- 50 g cukru krupice
- 15 g droždí
- 3 g soli
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletá skořice
- 200 g sušených meruněk
- 200 g sušených fíků
- kůra z jednoho pomeranče a citronu
Marcipán:
- 150 g mletých mandlí
- 100 g cukru moučka
- 1 vejce
Na dohotovení:
- 70 g másla
- 70 g moučkového cukru
POSTUP:
- Ze všech ingrediencí kromě sušeného ovoce vypracujte hladké těsto, ovoce přidejte nakonec. Těsto nechte asi hodinu kynout.
- Marcipán vyrobte smícháním cukru, mandlí a vajec, uválejte asi 20 cm váleček.
- Těsto na lehce pomoučeném válu rozválejte na obdélník 20×15 cm, doprostřed umístěte marcipán.
- Přehněte tak, aby vrchní strana nebyla přesně na té spodní. Nechte na plechu s papírem dobře vykynout.
- Pečte při 160°C v dobře vyhřáté troubě asi 30minut. Ihned po vyjmutí potřete rozehřátým máslem, použijte ho celé. Pocukrujte silnou vrstvou cukru. Nechte plně vychladnout a zabalte do fólie.
- Uložte na suché místo.


