Víte, kolik vitaminů se ztrácí z ovoce jeho tepelnou úpravou? Například během vaření přicházíme o vitaminy B1, B2 a C. Při konzervování se zcela zničí vitamin C a B1. Sušené ovoce je zase chudší o poloviční množství vitaminů C. Proto když máte možnost, jezte čerstvé ovoce, v zimě je nejideálnější ovoce mražené. Dnes vám přinášíme recept nabitý vitamíny od naší divačky, paní Marie Švarcové.
Ingredience:
- 1 pevné zralé mango
- 1 větší mrkev
- plátek čerstvého zázvoru
- čerstvé lístky koriandru
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce limetkové šťávy
Postup:
- Mango i mrkev omyjeme, osušíme, oškrábeme škrabkou a pomocí škrabky julienne uděláme slabé nudličky. Pokud nemáme škrabku nudličky nakrájíme jemně nožem a dáme do misky. Nasekáme najemno zázvor i chilli papričku a přidáme do misky.
- Opláchneme koriandr a necháme v sítku okapat. Smícháme limetkovou šťávu s rybí omáčkou, která nahrazuje sůl, mírně opepříme. Sladkost dodá zralé mango i mrkev ale dle potřeby je možno přidat lžičku medu nebo sirupu.
- Přidáme lístky koriandru a podáváme ihned nebo vychladíme.