Na jaře se náš organismus potřebuje trochu vzpamatovat z těžších jídel a pokrmů na zahřátí, které jsme mu servírovali po celou zimu. Také mu musíme dopřát víc čerstvé zeleniny a ovoce, jejichž přísun byl často omezenější. Proto se doporučuje na jaře do jídelníčku zařadit spoustu salátů a lehčích jídel, ideální jsou ryby. Vyznáte se v jednotlivých druzích a víte, jak je zpracovávat? S našimi tipy se z vás stane expert na domácí přípravu ryb!
Amur bílý
Je velice oblíbený pro své bílé, chutné maso. Není tolik tučný. Připravuje se podobně jako kapr.
Candát
Skvěle chutná, když ho obalíte v mouce, posypete kmínem a vložíte do rozpálené pánve, ve které jste nechali rozpustit máslo a nalili olej. Candát smažte cca 5 minut z každé strany. Nedoporučuje se ho přesmažit, jinak vyschne. Candát je oblíbená ryba vyhlášených šéfkuchařů.
Lín obecný
Je to velmi oblíbená ryba v zahraničí, kam se často z České republiky dováží. Proto ho také nezapomeňte ochutnat. Připravuje se z něj skvělá polévka. Na pánvi nebo v troubě ho připravte podobně jako kapra. Šupiny má dost hluboce zasazené, proto ho nikdy neškrábejte, místo toho ho stáhněte z kůže.
Losos
Není třeba ho představovat. Nejlépe chutná jen osolený, opepřený, zakápnutý citronem a upečený v troubě.
Pstruh duhový
Stejně jako lososu, pstruhu duhovému nejvíc sedí jednoduchá příprava s minimem přísad. Kombinovat ho můžete s mandlemi, bylinkami, kmínem, citronem. Pečte ho na másle či v alobalu, grilujte, smažte obaleného v mouce. Skvělý je také nakládaný nebo uzený pstruh.
Štika obecná
Tuto rozšířenou a oblíbenou rybu si nejlépe vychutnáte pozvolně smaženou, vařenou v páře, připravenou technikou sous-vide nebo dušení, grilovánou či pečenou. Skvělá je pečená, plněná bylinkami a citronem nebo švestkovou nádivkou.
Co říkají odborníci o PANGASOVI, oblíbené rybě posledních let?
Levná ryba, která není cítit rybinou, má minimum kostí, není tak skvělá, jak jsme si o ní původně mysleli. V první řadě se nejedná o mořskou rybu, ale sladkovodní. Pangas je chován ve znečištěných řekách, krmený je granulemi a obsahuje pouze málo omega-3 nenasycených mastných kyselin i jódu. Místo toho je plný stabilizátorů a vody. Získáme tedy za málo peněz hodně málo muziky.
Přednost dejte určitě rybám z českých chovů, nejlépe čerstvým.