Sataje neboli indonéské špízy, jsou zajímavou obměnou našich klasických špízů. Na jehly se napichuje pouze namarinované maso. Pokud je dáváte na gril, jehly jsou praktičtější, špejle by mohly začít hořet.
Ingredience:
- 1 kg vepřové kýty nebo pečeně
- 2 PL cukru
- 2-4 PL arašídového másla
- 2-4 ks chilli papriček
- chilli mouka (nemusí být)
- 4 PL sójová omáčka
- 4 PL rybí omáčka
- 1-2 limetka
- až 100 ml kokosového mléka
- sezamový olej
- sambal oelek (chilli pasta)
- koriandr
Postup:
- Do mixéru dejte cukr, arašídové máslo, chilli papričky, chilli mouku, sójovou a rybí omáčku, limetku a kokosové mléko. Rozmixujte najemno a rozdělte na poloviny. Jednu polovinu použijte jako marinádu na maso, druhou použijete jako omáčku, kterou budete ke špízům podávat. Konzistence mezi omáčkou a hrubou salsou.
- Maso nakrájené na dlouhé nudličky napichujte na jehly tak, aby vytvořilo tzv. “hada” – napíchnete, otočíte a znovu napíchnete, přesný postup uvidíte ve videu. Namarinujte, můžete ho nechat odležet nebo nemusíte. Ogrilujte a podávejte s omáčkou.