iMnam.cz
  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek
  • Hobby Shop – nákupní galerie

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
Smažení

Smažení je věda: Tohle se při něm děje s jídlem

 

Od brambůrků a donutů přes kuře až k hranolkům a cibulovým kroužkům, smaženému jídlu lze jen těžko odolat. A není divu: žádný jiný způsob vaření nepřináší takový křupavý a vynikající povrch, zatímco je jídlo uvnitř šťavnaté a křehké. Ale smažení může být i složité, a abyste jej zvládali dobře, musíte mít nejen dobrou techniku, ale musíte také porozumět vědě, která za ním stojí. Zde najdete to, co potřebujete, abyste uměli smažit na jedničku.

 

SmaženíJakékoliv jídlo vařené v horkém tuku je vlastně smažené. Způsob přenosu tepla je sice stejný, ať už je v pánvi tuku jen málo (restování), nebo když je tuk pouze po stranách jídla (povrchové smažení), nebo pokud tuk jídlo zcela obklopuje (fritování). Když se jídlo přidá do horkého oleje (obvykle 175 – 190 °C), jeho povrch se vysuší. Mezitím se díky Millardovým chemickým reakcím (pojmenované po chemikovi Louisi Camille Millardovi) cukry a proteiny obsažené v potravině rozkládají a vytváří tak komplexní chuť a zlatavě hnědou barvu.

 

 

Osmahnutí je rychlé a důkladné, protože tekutý horký tuk dodává teplo i těm nejmenším trhlinkám na povrchu jídla. V prvních okamžicích smažení, kdy dochází k vysušování povrchu, se tvoří kůrka, která zabraňuje dalšímu absorbování oleje. Nadále ale vede teplo dovnitř potraviny, kde tak dochází k želatinizaci škrobů (jako u hranolek), denaturování proteinů (smažené kuře), a změkčení vláken (jako u smažené cukety).

Smažení

 

 

Klíčem ke smažení je udržování té správné teploty oleje. V případě, že teplota klesne příliš nízko, kůrka vzniká pomalu, což umožňuje jídlu absorbovat více tuku a tím pádem bude mastné. Když je olej naopak moc horký, jídlo se na povrchu spálí dřív, než se vevnitř uvaří.

 

Zdroj: www.authoritynutrition.com

Smažení je věda: Tohle se při něm děje s jídlem was last modified: 19 dubna, 2017 by Kateřina Fišerová

Mohlo by vás zajímat

Nakličování luštěnin: Proč a jak se do toho pustit

PŘIPRAVTE SI SAMI DOMA: Placky paratha

PŘIPRAVTE SI SAMI DOMA: Placky nán

Došly vám kvasnice? Začněte doma pěstovat kvásek

Manuál: základní pravidla ochucování (2.díl)

Frozé: Jak připravit ten nejromantičtější koktejl?

Partneři

Tipy pro zdraví

  • Proč dodržovat zdravou stravu

  • Zelené smoothie

    Podzimní životabudič: Smoothie nabité vitamíny

  • Velký přehled svačin do školy!

  • Slunečnice

    5 vitamínů, které nám chybí nejčastěji! Najdete je v těchto potravinách!

  • Otuzovani

    Otužování zvyšuje imunitu: Tipy pro začátečníky

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání stanice Mňam TV je společnost S&P Broadcasting a.s., se sídlem Dukelských hrdinů 976/12, 170 00 Praha 7 — Holešovice, IČO: 04117310 („SPB“).

S  SPB můžete navázat kontakt na adrese sídla uvedené výše nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 774 959 151.

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání stanice Mňam TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, www.rrtv.cz

Provozovatelem stránek www.imnam.cz je S&P Sales House s.r.o.

iMnam.cz

  • Program
  • Novinky
  • Pořady
    • Gordon Ramsay Do pekla a zpět
    • Ainsleyho karibská kuchyně
    • Moje zahrada
  • Magazín
    • Inspirace
    • Recepty
    • Zdraví
  • Jak naladit v TV?
Facebook Instagram Youtube Email

2022 © S&P Sales House s.r.o., Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7. Všechna práva vyhrazena.

Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.
Akceptovat vše
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT