Léto je období, kdy vyměníme tenisky za žabky a taky bychom měli trochu obměnit a odlehčit svoji stravu. Jste-li celý den na přímém slunci a potíte se, nedostatek tekutin v těle a nevyvážená strava mohou vést k dehydrataci, citlivosti kůže a nedostatku vitamínů a minerálů v těle. Jednoduché (a zároveň chutné) řešení je jíst sezónní a lokální potraviny, třeba z babiččiny zahrádky. Podívejte se na seznam potravin, které byste měli v létě zařadit do vašeho jídelníčku.
1. Rajčata
Rajčata jsou nejen plná antioxidantů a vitamínu C, obsahují také tělu prospěšné fytochemikálie, mezi které patří například lykopen, který nás chrání před nemocemi – například před rakovinou.
2. Cukety
Cukety obsahují bílkovinu zvanou pektin – tato napomáhá správnému chodu srdce a snižuje cholesterol v těle.
3. Meloun
Anglicky se melou řekne ´´watermelon´´ – již tento název nám napovídá, že meloun obsahuje spoustu vody a je tedy skvělým bojovníkem s dehydratací! Díky němu se rovněž budete cítit plní na delší dobu. Meloun taktéž obsahuje látku lykopen, která nás například chrání před slunečními paprsky.
4. Pomeranče
Tento sladký citrusový plod má vysoký obsah draslíku, který je pro nás v létě nezbytný, protože se z nás díky pocení vypařuje, což může vést ke křečím ve svalech! Zároveň pomeranče obsahují přibližně 80 % vody, takže díky jejich konzumaci budeme hydratovaní.
5. Jogurt
Jogurt je plný bílkovin a v parných dnech vám pomůže od kručícího žaludku a krásně nahradí kalorickou svačinku. Zkuste jogurty řeckého typu, obsahují totiž dvakrát více bílkovin, nežli klasické nízkotučné jogurty. Jogurty navíc obsahují hodně probiotických látek, které vám pomohou k dobrému trávení. Náš tip: než půjdete na pláž, tak těsně před tím jogurt dejte zamrazit, ať je ještě krásně chladný, když se jej budete chystat sníst.
6. Celer a fenykl
Znáte to, není nic horšího, než cítit se nafouknutý před odchodem na pláž! Celer a fenykl vám napomůžou k odvodnění, aniž byste však byli dehydratovaní! Jak je to možné? Látky ukryté v těchto potravinách stimulují vaše ledviny, které následně vyplaví nadbytečný odpad a tekutiny z vašeho těla a vám se tak splaskne bříško.
7. Maliny a ostružiny
Jak maliny, tak ostružiny obsahují hodně vláknin. Obě dvě pochutiny jsou během roku v obchodech velmi drahé, což je škoda, protože jsou opravdu zdravé, obsahují spoustu vitamínu C.
8. Jablka, fíky a hrušky
Tyto potraviny rovněž obsahují hodně vláknin. Maximálního efektu dosáhnete, když nebudete jablko ani hrušku zbavovat slupky. Nezapomeňte je pořádně propláchnout, dobře taky uděláte, zvolíte-li například jablka v BIO formě. Dva středně velké fíky obsahují více, než 1.5 gramu vlákniny.
9. Meruňky, broskve a nektarinky
Je jedno, zda je pozřete sušené nebo čerstvé. Nektarinky obsahují hojné množství vlákniny a spolu s meruňkami mají hodně vitamínu A a antioxidantu beta karoten. Broskve zase obsahují hodně vitamínu C.
10. Zelený čaj
Vidíte, že do našeho seznamu patří kromě potravin i drinky. Pokud chcete pít něco zajímavějšího, než je čistá vody, sáhněte po zeleném čaji. Ten je velkým bojovníkem s rakovinou a srdečními onemocněními, snižuje cholesterol, urychluje metabolismus a chrání vás před demencí. Pokud nemáte chuť na horký drink v ještě teplejších dnech… co takhle vyzkoušet studený zelený čaj? Nemyslíme tím kalorický Ice-tea, klasický zelený čaj stačí dát schladit na kostky ledu!
11. Listnaté saláty
Karotenoidy v oranžově a zeleně zbarvených potravinách vaše tělo přeměňuje na vitamín A, který nás chrání před slunečními paprsky. Naplňte tak svůj jídelníček špenátem a kapustou! Vaše kůže po létě nebude zničená a nebudou se vám tak rychle tvořit vrásky, kůže totiž zůstane napnutá. Nejlépe uděláte, když váš salát doplníte jinými zdroji karotenoidů, jako jsou například mrkve, meloun, rajčata, grep, losos, mléko, broskve, vaječné bílky nebo kajenský pepř.
12. Jahody a borůvky
Borůvky a jahody jsou plné flavonoidů, což jsou látky, jež bojují s nemocemi, zrychlují tok krve do kůže a snižují citlivost na světlo, díky čemuž se zlepšuje vzhled kůže a její struktura. Mezi další potraviny plné těchto látek patří například banány, citrusové plody, brokolice, artyčoky, vlašské ořechy, pistácie, kešu ořechy, kopr a tymián.
13. Oříšky
Doporučuje se denně konzumovat alespoň hrstku oříšků (mandlí, kešu ořechů a klasických oříšků), aby se vám dostaly nenasycené tuky, které snižují cholesterol v těle.
14. Avokádo
Avokádo obsahuje nejen nenasycené tuky, je však celkovým zdravotním pomocníkem.
15. Losos
Losos řadíme do stravy středomořského typu, a právě tato je nejlepší pro ženy. Zamezuje srdečním chorobám, což je nejčastější příčina smrti právě u žen. Losos je také bohatý na Omega 3 mastnou kyselinu.