Přemýšlíte nad lehkou, rychlou a bezmasou večeří? Rozhodně vyzkoušejte náš recept s čerstvým zeleným hráškem, těstovinami farfalle, které se podobají motýlkům a ovčím sýrem pecorino.
Ingredience
- 300 g čerstvého vyloupaného hrášku (případně mraženého)
- 200 g těstovin (např. farfalle, lze i kolínka)
- 100 g sýra pecorino (případně parmezán)
- 1 jarní cibulka
- 3 stroužky česneku
- bazalka
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Dejte vařit hrášek do osolené studené vody. Přiveďte k varu a povařte 3 minuty. Po uvaření si dejte stranou polovinu vody, zbytek slijte.
2. Nakrájejte jarní cibulku na kolečka a česnek na malé kousky a na pávni na olivovém oleji pomalu orestujte.
3. Uvařte těstoviny dle návodu na obalu, do vody přidejte trochu olivového oleje, aby se těstoviny neslepily.
4. Polovinu hrášku vhoďte do mixéru, zalijte trochou vody, ve které se vařil (asi do úrovně hrášku) přidejte pepř, orestovanou cibulku s česnekem a rozmixujte. Vzniklou omáčku vraťte do hrnce a nechte redukovat.
5. Sýr nastrouhejte na jemno a polovinu ho přidejte do omáčky, povařte. Polovinu sýra si nechte stranou na závěrečné posypání.
6. Uvařené těstoviny zalijte omáčkou a přisypte zbylý hrášek. Jemně zamíchejte část nastrouhaného sýra a servírujte na talíř. Posypte ještě zbytkem sýra a trochou nasekané bazalky.
Poznámky
Hrášek je významným zdrojem antioxidantů – vitamínu C, dále pak vitamínu K, B1, kyseliny listové, karotenů a také významným zdrojem rostlinných bílkovin. Vitamíny skupiny B jsou důležité pro naše mentální zdraví a pevné nervy a také pro naši imunitu. Výhodou sušeného hrachu jako luštěniny je, že obsahuje více minerálů, např. hořčík, železo, draslík, mangan nebo fosfor.