Zvyk je železná košile, a tak máme zafixováno, že banán se jí většinou syrový nebo přimíchaný do zmrzliny, méně častěji ho najdete jako ozdobu na dortu. Zkoušeli jste už ale banánové hranolky? Že ne? Zkuste použít známé suroviny neobvyklým způsobem a budete překvapeni, jaké nové chutě objevíte.
Tradiční štrůdl netradičně
Do štrůdlu jsme zvyklí dávat nastrouhaná jablka s hrozinkami a skořicí. Vyzkoušejte jinou kombinaci a třeba jí také přijdete na chuť. Předtím, než na štrůdl pokladete nastrouhaná jablka, položte na těsto piškoty a zalijte vychladlým hustým vanilkovým pudinkem. A zcela nový dezert je na světě.
Banány jako hranolky
Čerstvé tvrdší banány ostrým nožem nakrájejte do tvaru hranolků a dejte usmažit do fritovacího hrnce nebo na pánev s větším množstvím oleje.
Jablka jako základ omáčky k masu
Z jablek si můžete připravit slanou omáčku vhodnou zejména k masu, s názvem chutney (čti „čatný“). Připravuje se z kila jablek, několika stroužků česneku, cibule, hrozinek, koření.
Med z borovice
Ano, čtete správně. Med se dá připravit i z borovice a také ze srmku, a to konkrétně z jejich mladých výhonků. Chutný med také vyrobíte z pampelišek, sedmikrásek nebo jablek.
Jablkové knedlíčky
Místo tradičních jahodových nebo švestkových knedlíků vyzkoušejte knedlíky s jablkem uprostřed. Posypané skořicí jistě nadchnou zvlášť milovníky štrůdlu.
Salát z řepy
Místo klasického salátu zkuste připravit salát z pečené řepy s feta sýrem. Uvidíte, že tato kombinace má něco do sebe.
Brambory na sladko
Z brambor se kromě škubánků dají na sladký způsob připravit také slovenské lokše. Brambory uvařené ve slupce se smíchají s moukou a solí a nasucho se opečou na pánvi. Potírají se povidly nebo marmeládou.