Při pátku jsme si pro vás vymysleli malou výzvu a tou je výroba domácího másla. Upřímně sice musíme přiznat, že příliš neušetříte, ale zase si vyzkoušíte, jaké to je sami si máslo vyrobit a po vší té práci si na takovém másle určitě také nesrovnatelně více pochutnáte. Doporučujeme do přípravy zapojit také děti, pro které to bude zajímavý experiment.
K výrobě domácího másla budete potřebovat smetanu ke šlehání s obsahem tuku minimálně 30%. Vyplatí se koupit smetanu kvalitní, případně přímo farmářskou. Kvalita smetany se totiž samozřejmě odrazí na kvalitě másla. Dále je potřeba mít doma výkonný šlehač nebo mixér a potom stačí už jen mísa s vodou a odhodlání pustit se do toho!
Šlehání smetany
Ze všeho nejdříve budete potřebovat přešlehat smetanu. Smetanu dejte do šlehače a vyšlehejte na šlehačku. Ve šlehání pokračujte, dokud se hmota nezačne srážet, budou se v ní vytvářet máselné hrudky a oddělovat se podmáslí. Až se vám bude hmota zdát dostatečně sražená a šlehání nebo mixování půjde příliš ztuha, podmáslí slijte. Můžete ho použít na zadělání chleba nebo i jen tak k pití. Podmáslí je dobrým zdrojem vápníku a pomáhá předejít vzniku osteoporózy.
Vymývání másla
Hrudky másla vyjměte ze šlehače a v rukách promačkejte, aby se trochu spojily. Ponořte ruce s máselnými hrudkami do mísy se studenou vodou a mačkejte. Z másla se uvolňuje další podmáslí a voda se pomalu zakalí. Vodu vyměňte a v procesu pokračujte, dokud nebude voda zcela čirá a máslo čisté.
Ochucení másla
Hotové máslo můžete nechat v jeho čisté podobě, nebo do něj zapracovat krystalky vločkové soli, případně různé druhy bylinek. Na obou variantách si určitě pochutnáte!