Těšíte už od podzimu na letní dovolenou? Nechte se naladit čerstvým tuňákovým steakem s rozmarýnovou krustou a chlebovým salátem panzanella pocházejícím z italské Florencie. Svými barvami, chutí a vůní jednoznačně navodí atmosféru slunných italských pláží.
Ingredience
- 3 snítky čerstvého rozmarýnu
- steak z čerstvého tuňáka (rovně řezaný, cca 2 cm silný)
- 10 cherry rajčátek
- 2 rajčata
- 1 menší červená cibule
- 1 krajíc staršího tmavého chleba (lze i kousek bagety nebo jiného pečiva)
- čerstvá petržel
- čerstvá bazalka
- červený vinný ocet (příp. bílý)
- olivový olej
- cukr
- sůl
- pepř
Postup
1. Otrháme lístečky rozmarýnu, nasekáme je na malé kousky a rozprostřeme na prkýnko. Vezmeme plátky tuňáka a odstraníme z nich kůži, osolíme a pocukrujeme je ze všech stran. Pak tuňáka obalíme v připraveném rozmarýnu a trochu opepříme.
2. Na pávni rozpálíme olivový olej, kde tuňáka při vysoké teplotě rychle osmahneme (cca 2-4 minuty) z obou stran a také ze všech boků (1-2 minuty). Maso se má pouze zatáhnout, klidně z 80% má uvnitř zůstat syrové, přepečením znehodnotíme jeho chuť. Tuňáka necháme úplně vychladnout.
3. Připravíme mísu na salát, kam nakrájíme cherry rajčátka na půlky a rajčata na přepůlené čtvrtky. Cibuli přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Přidáme 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, sůl a pepř a promícháme.
4. Krajíc chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji na rozpálené pánvi. Když jsou hotové, vmícháme je do připraveného salátu a přidáme trochu pokrájené petržele a bazalky.
5. Salát připravíme na talíř, navrch přidáme steak z tuňáka nakrájený na plátky (uvnitř má být krásně červený), pokapeme olivovým olejem a můžeme servírovat.
Poznámky
Na salát panzanella se skvěle hodí i starší tvrdší chléb. Pokud už nejde nakrájet, dejte ho na chvíli do trouby. Tuňákové maso je plné vitaminů: obsahuje vitamíny A, B2, B12, a v potravinách vzácný vitamin D a vitamin B3, který je nezbytný pro dobrou mozkovou činnost a vitalitu, dále obsahuje jód, vápník, fosfor, selen a omega-3-nenasycené kyseliny. Maso z tuňáka je ceněno jako jemné a chutné maso bez pojivové tkáně.