Myslíte si, že je vaječná omeleta jednoduché jídlo? Omyl! Používá se jako testovací pokrm pro kuchaře, kteří se ucházejí o práci v restauraci. Přijměte i vy tuto kuchařskou výzvu a otestujte sami sebe!
Ingredience
- 3 vejce
- 2 lžíce
- 30% smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 50 g parmezánu
- 1 lžíce lístků petržele
- sůl
- pepř
- 1 balíček salátu mix (s rukolou, polníčkem)
- 3 cherry rajčata
- ocet
- olivový olej
Postup
1. Vajíčka rozklepněte do misky a rozkvedlejte vidličkou. Jakmile je žloutek s bílkem propojený, přidejte dvě lžíce smetany a míchejte dál. Dejte na chvíli stranou.
2. Na pánvi rozpusťte máslo a vlijte vaječnou směs. Správná omeleta se má míchat, a to z kraje do středu. Když je hotová, vařečkou omeletu na pánvi opatrně stočte a nechte na kraji.
3. Připravte salát – do misky nalijte 3 lžíce oleje, lžíci octa, přidejte trochu soli, pepře a promíchejte. Vlijte do salátové směsi a přisypte rajčata nakrájená na čtvrtky. Opatrně promíchejte.
4. Omeletu na pánvi posypte najemno postrouhaným parmezánem, opatrně ji přendejte na talíř a posypte posekanými lístky petržele, trochu osolte a opepřete. Na druhou stranu talíře naservírujte salát a podávejte.
Poznámky
Vaječná omeleta získá zlatavou barvu díky použitému máslu. Je dobré ji připravovat silnější, aby nebyla vysušená, a na rozpálené pánvi, protože se má dělat jen krátce, cca 2–3 minuty. Správná omeleta má být zespodu propečená, ale svrchu lesklá a vláčná. U omelety platí, že už je hotová, když se vám zdá, že ještě není. 🙂 Pro přípravu zálivky na salát platí jednoduché pravidlo 3 : 1 – 3 díly oleje ku 1 lžíci octa. Takto se nestane, že by salát byl moc kyselý.