Podle odborníků bychom měli denně sníst kolem 400 g zeleniny. Tolik váží například jedna okurka nebo dvě papriky. Takové množství najednou nikdo nesní, jak tedy odhadnout potřebnou denní dávku? Doporučuje se ke každému jídlu sníst porci zeleniny a máte vystaráno. Nejlepší je kombinovat co nejvíc druhů. Protože jarní salát má největší sílu, vyberte si svůj oblíbený druh a začněte chroupat, nejlépe teď hned!
Pampeliškové listy
Pampeliška je jedlá od květu po kořen. My dnes využijeme její listy. Nejlépe chutnají samozřejmě hned ty první, které vyrůstají na jaře. Vynikají jemně hořkou chutí. Doporučujeme je kombinovat s medovo-mátovou zálivkou: hrst nasekané máty smíchejte se lžící jogurtu, 6 lžícemi olivového oleje, 2 lžícemi balzamikového octa, šťávou z 1/2 citronu, lžící medu, lžičkou hořčice. Osolte a opepřete.
Batavia
Salát Batavia vznikl křížením ledového a hlávkového salátu. Dostanete tak to nejlepší z obou, křupavost ledového salátu je zachována. Nám zachutnala jeho kombinace s hořčičnou zálivkou: 5 lžic hořčice, 1 lžíce jablečného octa, med, pepř, sůl, 1 lžíce vody.
Čekanka
Nejste si jisti, abyste v obchodě omylem nesáhli po čekance, která bude až příliš hořká? Platí na to jednoduché pravidlo: čím zelenější listy čekanka má, tím víc hořce bude chutnat. Pokud tedy preferujete jemnější chuť, berte z pultu žlutější čekanku. Tento salát se nepoužívá pouze za syrova do salátů, můžete ho i zapéci třeba se slaninou a se sýrem zakapanou olivovým olejem. Tady je dresink, který jsme si oblíbili k čerstvému salátu: 3 velké pomeranče, 300 g zakysané smetany, čerstvé bylinky, sůl, pepř.
Červená čekanka
Tento druh nahořklého salátu má svou velkou skupinu příznivců ale i odpůrců. Pro vás, kterým nevyhovuje ona hořká chuť, máme tip na skvělý dresink, který salát zjemní: 1 lžička hořčice, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžičky jablečného octa, 2 lžičky medu, sůl, pepř.
Dubáček
Dubáček je chutný jarní salát plný vitaminů, který místo klasické hlávky vytváří hustou listovou růžici. Listy jsou křehké a jemné. Poté, co ho přinesete domů, měli byste ho ihned zkonzumovat, protože brzy vadne. Pokud ho chcete spotřebovat až druhý den, existuje možnost zabalit do vlhké utěrky a vložit ho do lednice. Víc než dva dny ho ale neuchovávejte. Smíchejte ho s tímto dresinkem: 2 lžíce balzamikového octa, 5 lžic olivového oleje, nasekanou pažitku, sůl, pepř, med.
Přečtěte si také: