Pokud patříte k fanouškům čínské kuchyně a chtěli byste si jí doma vyzkoušet, zde je seznam ingrediencí, který si nezapomeňte vzít s sebou na příští nákup.
Arašídový olej
Tento olej s jemnou ořechovou příchutí se získává s arašídových oříšků. Může jej použít při přípravě jídla za vysoké teploty, aniž by se přepálil a je výborný také při přípravě dressingů. Jako náhradu můžete použít jiný rostlinný olej.
Shaoxing – rýžové víno
Shaoxing je víno připravené z rýže, jáhel a kvasnic, které zrálo po dobu tří až pěti let. Rýžové víno odstraní „syrový zápach“ z masa a ryb a dodá jídlu hořkosladkou chuť. Dobrou náhradou může být suché sherry.
Směs pěti koření
Právě směs skořice, hřebíčku, sečuánského pepře, fenyklu a anýzu dodává vyváženou kyselost, hořkost, ostrost, sladkost a slanost čínské kuchyni. Směs se výborně hodí k masu a do marinád.
Sójová omáčka
Lehká sójová omáčka je používána místo soli. Vyrábí se z fermentovaných sójových bobů a pšenice a můžete přidat zejména do polévek, při restování a dušení.
Tmavá sójová omáčka se vyrábí z pšenice a fermentovaných sójových bobů, fermentace probíhá o mnoho delší dobu než u lehké verze a omáčka je jemnější a méně slaná.
Chinkiang nebo Zhengjian ocet
Chinkiang nebo Zhengjian ocet naleznete ve specializovaných prodejnách. Jedná se o výrobek z fermentované rýže s jemnou zemitou chutí, která dodává jídlu uzenou příchuť. Dobrou náhradou může být balzamikový ocet.
Pepř sečuánský
Jedná se o vnější slupku malého druhu ovoce. Může být přidán do woku, vařen v oleji pro jeho ochucení, nebo smíchán se solí pro přípravu všech druhů masa, ryb a zeleninových jídel. Dodá jídlu pronikavou vůni.
Chilli prášek
Chilli prášek je vyráběný z celých rozdrcených červených chilli papriček včetně semínek. Jídlu dodají výraznou ostrost.
Sezamový olej
Olej vyrobený z bílých pečených sezamových semínek je využíván jako koření a není vhodný k tepelné úpravě z důvodu rychlého přepalování. Má intenzivní příchuť.