iMnam.cz
  • Mňam TV
    • Novinky
    • Pořady
    • Program
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Recepty Josefa Maršálka
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže
  • Škola vaření
    • Vaření
    • Pečení
    • Diváci se ptají
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek
  • Hobby Shop – nákupní galerie

iMnam.cz

  • Mňam TV
    • Novinky
    • Pořady
    • Program
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Recepty Josefa Maršálka
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže
  • Škola vaření
    • Vaření
    • Pečení
    • Diváci se ptají

Znáte tibetskou kefírovou houbu?

Pokud pečujete o své zdraví a zajímáte se o zdraví prospěšné potraviny, pak určitě znáte kefírovou houbu. Pokud o ní čtete poprvé, určitě vás zaujmou benefity, které tato houba našemu tělu nabízí. Jedná se o živý organismus, který žije v mléku, do kterého vylučuje různé látky a ty jsou velmi prospěšné našemu tělu.

Jak vypadá?

Kefírová houba neboli tibetský kefír je zcela unikátní fermentovaný nápoj, který je jeden z nejbohatších probiotických potravin na světě. Probiotika jsou přátelské bakterie, které udržují v našem zažívacím ústrojí správnou mikroflóru. Tato houba vypadá skoro jako květák, drolí se a roste do růžiček. Pokud na ni sáhnete, tak je jemná, gumovitá a poloprůhledná. Až když naroste do velké masy, je bílá.

Kde ji sehnat?

Pokud se chcete pustit do výroby vlastního kefíru, musíte si kefírovku sehnat a sami namnožit. Často si ji mezi sebou rozdávají známí, ale pokud ji nemají, můžete ji zkusit sehnat po internetu. Prodejců bývá spousta a určitě najdete nějakého ve vašem okolí. Cena startovní houby se pohybuje přibližně kolem 100kč, takže se nejedná o žádnou velkou investici. No a pak už vám nic nebrání v tom, začít si kefírovku sami množit.

Pěstování

Při změně mléka na kefír se houba množí sama. Není ovšem vhodné použít krabicové mléko s dlouhou trvanlivostí, protože pak bývá kefír hořký. Nejvhodnější je plnotučné BIO mléko, které už dnes seženete ve všech obchodech. Mléko v pokojové teplotě nalejte do čisté sklenice a přidejte houbu. Sklenici přikryjte čistým plátnem, aby se tam nedostaly žádné nečistoty a pak už musíte jenom čekat. Na 400 ml mléka se použijí asi dvě vrchovaté lžíce houby. Pokud necháte mléko s houbou v lednici, proces se zpomalí a kefír bude méně aromatický. Při pokojové teplotě kefír vyrobíte do 24 hodin, zatímco v lednici to může trvat až několik dnů.

Uchování houby

Když je kefír hotový, což poznáte podle charakteristické vůně, je potřeba ho přecedit, houbičky omýt ve studené nebo vlažné vodě a použít k výrobě dalšího kefíru. Houbičky, které nemáte v úmyslu znovu ihned použít, můžete na delší dobu uchovat ve sklenici s čistou vodou nebo je zmrazit. Při celém procesu výroby nepoužívejte žádné kovové nádobí, protože kov ničí účinné látky. Kefír z tibetské houby můžete jen tak popíjet nebo ho použít i k pečení. Vaše zažívání to určitě ocení.

Znáte tibetskou kefírovou houbu? was last modified: 2 února, 2021 by Miro Čenger
Miro Čenger

Mohlo by vás zajímat

Tyto potraviny vám pomohou zhubnout – 2. díl

Večeře do 30 minut i pro začátečníky

Podpořte svoji imunitu zvýšeným přísunem vitaminu C: Které přírodní zdroje ho obsahují nejvíc?

Květáková polévka krok za krokem

Jaké nápoje podávat k rybě?

Příležitost dělá tlouštíka: 5 zdravých jídel, která jsou v mžiku hotová (a sušenka může zůstat v šuplíku)

Partneři

ZNÁTE Z TV

  • Tyto potraviny vám prodlouží mládí!

  • Proč zařadit kiwi do našeho jídelníčku

  • Recept: Připravte si domácí kandovaný zázvor

  • Tradiční jídla švédské kuchyně

  • Vaření

    Kvíz: Vyznáte se v technikách tepelné úpravy?

  • Domácí loupáky provoní váš domov! Pochutnejte si na této dobrotě

Tipy pro zdraví

  • Tyto potraviny vám prodlouží mládí!

  • Proč zařadit kiwi do našeho jídelníčku

  • Smutno_Veselo

    Cítíte se pod PSA? Máme pro vás 7 tipů, jak zahnat chmury!

  • Znáte tibetskou kefírovou houbu?

  • Jahoda

    5 jídel, která podpoří vaši imunitu: Chraňte se před těžším průběhem COVID-19

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání programu Mňam TV je společnost S & P Broadcasting a. s., se sídlem Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7, Holešovice, IČ: 04117310 („SPB“).

S SPB můžete kdykoliv navázat kontakt na shora uvedené adrese sídla nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 736 102 018, případně na emailové adrese info@spbroadcasting.cz

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání programu Mňam TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, Česká republika, www.rrtv.cz

iMnam.cz

  • Novinky
  • Osobnosti
  • Jak naladit v TV?
  • Pořady
  • Program
  • Kariéra
  • Kontakt
Facebook Instagram Youtube Email

2021 © S&P Broadcasting a.s., Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7. Všechna práva vyhrazena.