Pokud pečujete o své zdraví a zajímáte se o zdraví prospěšné potraviny, pak určitě znáte kefírovou houbu. Pokud o ní čtete poprvé, určitě vás zaujmou benefity, které tato houba našemu tělu nabízí. Jedná se o živý organismus, který žije v mléku, do kterého vylučuje různé látky a ty jsou velmi prospěšné našemu tělu.
Jak vypadá?
Kefírová houba neboli tibetský kefír je zcela unikátní fermentovaný nápoj, který je jeden z nejbohatších probiotických potravin na světě. Probiotika jsou přátelské bakterie, které udržují v našem zažívacím ústrojí správnou mikroflóru. Tato houba vypadá skoro jako květák, drolí se a roste do růžiček. Pokud na ni sáhnete, tak je jemná, gumovitá a poloprůhledná. Až když naroste do velké masy, je bílá.
Kde ji sehnat?
Pokud se chcete pustit do výroby vlastního kefíru, musíte si kefírovku sehnat a sami namnožit. Často si ji mezi sebou rozdávají známí, ale pokud ji nemají, můžete ji zkusit sehnat po internetu. Prodejců bývá spousta a určitě najdete nějakého ve vašem okolí. Cena startovní houby se pohybuje přibližně kolem 100kč, takže se nejedná o žádnou velkou investici. No a pak už vám nic nebrání v tom, začít si kefírovku sami množit.
Pěstování
Při změně mléka na kefír se houba množí sama. Není ovšem vhodné použít krabicové mléko s dlouhou trvanlivostí, protože pak bývá kefír hořký. Nejvhodnější je plnotučné BIO mléko, které už dnes seženete ve všech obchodech. Mléko v pokojové teplotě nalejte do čisté sklenice a přidejte houbu. Sklenici přikryjte čistým plátnem, aby se tam nedostaly žádné nečistoty a pak už musíte jenom čekat. Na 400 ml mléka se použijí asi dvě vrchovaté lžíce houby. Pokud necháte mléko s houbou v lednici, proces se zpomalí a kefír bude méně aromatický. Při pokojové teplotě kefír vyrobíte do 24 hodin, zatímco v lednici to může trvat až několik dnů.
Uchování houby
Když je kefír hotový, což poznáte podle charakteristické vůně, je potřeba ho přecedit, houbičky omýt ve studené nebo vlažné vodě a použít k výrobě dalšího kefíru. Houbičky, které nemáte v úmyslu znovu ihned použít, můžete na delší dobu uchovat ve sklenici s čistou vodou nebo je zmrazit. Při celém procesu výroby nepoužívejte žádné kovové nádobí, protože kov ničí účinné látky. Kefír z tibetské houby můžete jen tak popíjet nebo ho použít i k pečení. Vaše zažívání to určitě ocení.