3. Nevynechávejte chlazení těsta
Někdy v receptu najdete požadavek na vychlazení těsta před jeho zpracováním. Těsto vždy uložte do lednice nejméně na hodinu a zabalte ho do potravinářské fólie, aby neokoralo. Pokud byste ho nevychladili, špatně by se vám zpracovávalo.
4. Každá trouba peče jinak
Pokud chcete mít jistotu, že vám koláč vyjde přesně podle receptu, nenechte nic náhodě. To, že máte tu svoji nastavenou na 180 °C, ještě neznamená, že v ní tato teplota opravdu je. Když chcete mít jistotu, že nastavení odpovídá, kupte si speciální teploměr, u kterého máte jistotu, že teplotu změří přesně.
5. Při pečení neotevírejte troubu
Prasklo vám světlo v troubě? Nespoléhejte se na kontrolu koláčů tak, že troubu vždy otevřete a do koláče zapíchnete špejli. Neustálým otevíráním dvířek totiž velmi rychle uniká teplota a začne kolísat. To může způsobit nerovnoměrné propečení koláče nebo jiných dobrot, které by vám nemuseli vyjít podle vašich představ. Koláč vložte do trouby a tu pokud možno otevřete až při dopečení.