Jednou z barevných královen podzimní zeleniny je i zářivě oranžová dýně hokaido. Upečte jí v troubě posypanou hrubozrnnou solí a tymiánem, nebo z ní připravte třeba vynikající rizoto nebo polévku s mandlovým mlékem. Zkrátka si tuhle zdravou zeleninu letos pořádně užijte!
1. Troubu předehřejte na 180°C. Do zapékací mísy položte omytou dýni hokaido a přidejte pórek nakrájený na kolečka, oloupanou a nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a bobkový list.Ingredience
Postup
2. Pečte po dobu asi 40 minut a pravidelně polévejte trochou vody. Nakonec přidejte polovinu množství mandlového mléka, nechte 5 minut dopéct a vidličkou zkontrolujte, že je dýně správně měkká.
3. Vyndejte pekáč z trouby, vyhoďte bobkový list a všechny ingredience včetně vypečené šťávy kromě dýně přelijte do mixéru.
4. Nechte dýni trochu vychldnout a rozkrojte jí na půl. Lžící vyndejte semínka a čtvrtinu dýně nakrájejte na měsíčky. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem, posypte tymiánem a vraťte ještě na 15 minut do trouby.
5. Zbytek dýně přidejte do mixéru k ostatním ingrediencím, zalijte zbytkem mandlového mléka, přidejte mandlové pyré a rozmixujte na hladký krém. Osolte a opepřete.
6. Polévku rozdělte do misek, pokapejte olivovým olejem a zdobte pečenou dýní.