Bedla je jednou z nejoblíbenějších hub v české kuchyni a není se čemu divit. Její jemná chuť a lahodná vůně ji předurčují k tomu, aby se stala hlavním protagonistou mnoha chutných pokrmů. Pokud máte rádi houby a chcete si dopřát něco nového, zkuste těchto 5 jednoduchých receptů s bedlou, které vás nadchnou svým bohatým aroma i skvělou chutí.
5 jednoduchých receptů s bedlou: Vyzkoušejte nové chutě
Její jemná chuť a lahodná vůně ji činí ideální ingrediencí pro různé pokrmy. Pokud máte rádi houby a chcete vyzkoušet něco nového, připravili jsme pro vás 5 jednoduchých receptů s bedlou.
Prvním receptem je krémová polévka s bedlami. Stačí nakrájet bedly na tenké plátky a osmahnout je spolu s cibulí na másle. Potom přidat zeleninový vývar, vařit asi 20 minut a mixovat do hladka. Na závěr stačí vmísit smetanu a dochutit solí a pepřem. Tato polévka je skvělým lehkým obědem nebo večeří.
Dalším zajímavým receptem je pečená bedla se šalotkami a tymiánem. Bedly očistit, nakrájet na menší kousky a smísit s olivovým olejem, nadrobno posekanou šalotkou a čerstvými lístky tymiánu. Všechno dát do zapékací mísy, posypat solí a pepřem podle chuti a péct asi 30 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Tento jednoduchý recept je skvělou přílohou k masu nebo samostatným vegetariánským jídlem.
Bedla – královna české kuchyně! Zkuste tyto lahodné pokrmy
Pokud máte rádi houby, rozhodně byste neměli vynechat tyto lahodné recepty s bedlou!
Prvním skvělým pokrmem, který můžete vytvořit s bedlou, je krémová polévka. Stačí na másle osmahnout nakrájenou cibuli a následně přidat na plátky nakrájené bedly. Po chvilce podlijeme zeleninovým vývarem a vaříme do změknutí hub. Poté přidáme do hrnce smetanu a mixujeme do hladka. Na závěr dochutíme solí, pepřem a petrželkou podle chuti. Tato polévka je dokonalým teplým občerstvením pro chladné večery.
Dalším skvostem s bedlami jsou rizota! Stačí si uvařit rýži al dente a odložit stranou. V pánvi rozpustit máslo spolu s olivovým olejem a osmahnout nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme bedly a krátce je osmahneme. Poté přilijeme bílé víno a necháme vypařit alkohol. Následně přidáme uvařenou rýži, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do změknutí rýže. Na závěr vmícháme na kostičky nakrájenou mozzarellu, která se rozpustí a dodá jídlu neskutečnou krémovost. Rizoto s bedlami je jednoduché, ale velmi chutné jídlo, které si oblíbíte!