Svíčková patří mezi pokrmy, které nesmí v českých kuchyní a restauracích za žádnou cenu chybět. Pokud se chystáte připravit si tento pokrm doma, pak je dobré vědět, co k němu budete potřebovat za ingredience. Dále vás seznámíme s postupem, který vám prozradí, jak českou oblíbenou pochoutku připravit. Podívejte se pod pokličku svíčkové s námi.
Ingredience a příprava svíčkové
Bez přípravy ingrediencí byste nemohli začít připravovat tento skvělý a chutný recept. Nejprve je potřeba si nachystat suroviny. V první řadě si připravte kvalitní hovězí svíčkovou. Ideální váha se pohybuje v rozmezí od 900 do 1000 g. Dále je zapotřebí si připravit 3 dl husté smetany, bobkový list, 4 ks nového koření, citronovou šťávu, 3 dl vývaru, 4 ks pepře celého, 300 g kořenové zeleniny, brusinkový kompot, cukr, šlehačku, sůl, cibuli, rostlinný olej, 3 lžíce hladké mouky a 75 g slaniny. První část máte hotovou. Tou je příprava surovin, které jsou nezbytně důležité pro dokonalou svíčkovou.
Nyní se můžeme pustit do samotného receptu. Jako první si vezměte do rukou svíčkovou. Tu osolíme a následně protkneme přibližně dvě třetiny slaniny nakrájené na klínky. Takto připravené necháme ze všech stran opéct, a to zprudka. Svíčkovou je potřeba po uplynutí krátké doby vyjmout. Přidáme poslední třetinu slaniny, jež bude nakrájená na malé kostičky. Ke slanině přidáme také nakrájenou zeleninu a cibuli. Poté necháme lehce osmahnout. Suroviny by měly mít krásně světle hnědou barvu. Teď jsme ve fázi, kdy opět přidáme k ingrediencím maso, společně s kořením. Přidáme trochu vody a necháme podusit v troubě.
Pokračujeme s přípravou svíčkové
Maso je nutné opakovaně podlévat vývarem a šťávou. Jakmile bude maso měkké, znovu je potřeba ho vyjmout. Šťáva se hodí na tuk. Zaprášíme ji moukou a osmahneme. Poté stačí zředit smetanou a zbytkem vývaru. Omáčka se dá dochutit podle svých chutí. Mezi nejlepší ochucovadla patří cukr, citronová šťáva a ocet. Takto omáčku znovu povaříme dalších pár minut. Omáčku nesmíte zapomenout prolisovat pomocí cedníku. Omáčku podáváme na maso a ohřejeme na plotně. Přidáme knedlíky a máme vydatný oběd. Na závěr je možné přidat šlehačku, brusinky nebo brusinkový kompot. Na škodu není ani plátek citronu.