Milujete čokoládu a jedna tabulka po obědě už vám nestačí? 🙂 V tom případě rozhodně vyzkoušejte dort se hned třemi čoko vrstvami – první je nadýchaný čokoládový korpus, potom domácí čokoládový puding, a to vše je přelité čokoládovou polevou. Prostě čokoládová bomba pro milovníky čokolády!
Ingredience
- ČOKOLÁDOVÉ TĚSTO:
- 1 a ¾ hrnku hladké mouky
- 1 a ¾ hrnku cukru krupice
- ¾ hrnku kakaa
- 2 lžičky sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 1 hrnek espressa
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek mléka
- ½ citronu
- ČOKOLÁDOVÝ PUDING:
- ¾ hrnku cukru krupice
- 1/3 hrnku kakaa
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce másla
- špetka soli
- 2 a ¼ hrnku polotučného mléka
- ČOKOLÁDOVÁ POLEVA:
- 1 a ¼ hrnku cukru krupice
- 1/3 hrnku měkkého másla
- 100 g tmavé čokolády (ideálně 70 % obsahu kakaa)
- 1/3 hrnku mléka
Postup
1. Nejprve připravte čokoládové těsto – v míse smíchejte hladkou mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a špetku soli. Přilijte půl hrnku oleje, espresso, přidejte dvě celá vejce a vanilkový extrakt. Do mléka vymačkejte lžíci citronové šťávy a přilijte. Umíchejte v hladké těsto.
2. Nahřejte troubu na 180°C. Pekáček vyložte pečicím papírem a těsto vlijte. Pečte cca 25 minut, hotové je, když se nelepí na jehlici.
3. Příprava čokoládového pudingu – v misce smíchejte cukr, kakao, škrob a špetku soli. Do rendlíku nalijte mléko a opatrně vmíchejte směs suchých surovin. Povařte, dokud puding nezhoustne. Odstavte z plamene a vmíchejte máslo.
4. Čokoládový koláč vyndejte z formy a druhou stranou vařečky vydlabejte dírky do tvaru mřížky. Polijte čokoládovým pudingem a rovnoměrně rozetřete.
5. Čokoládová poleva – Tabulku čokolády nalámejte na kousky a dejte do msiky. V rendlíku přiveďte k varu mléko, máslo a cukr. Až se začne směs vařit, přelijte jí nalámanou čokoládu, která se teplem sama rozpustí. Zamíchejte. Polevou polijte koláč a dejte ho na cca hodinu vychladnout do lednice. Před podáním můžete posypat barevným cukrářským zdobením.