Frutariánská dieta patří mezi ty nejvíce omezující diety vůbec. To s sebou přirozeně přináší vysoké riziko vzniku podvýživy a než se pro takhle radikální změnu jídelníčku rozhodnete, rozhodně byste si měli si přečíst následující článek.
Co znamená být frutariánem?
Jak snadno odhalíme z názvu, frutariánská strava je založená na syrovém ovoci.
Nicméně neskládá se pouze z ovoce. Podle pravidel této diety byste měli syrového ovoce konzumovat maximálně 75 %. Podle lékařů je bezpečná hranice, při které nedojde k nutriční nerovnováze, dokonce jen 50%.
Jak přejít na frutariánskou stravu?
Pokud se pro tento způsob stravování rozhodnete, přejděte na něj pomalu. Do svého současného jídelníčku postupně zařaďte různé druhy ovoce, ořechy, semínka a zeleninu jako součást každého jídla. Ořechy a semínka jsou zdrojem potřebných tuků a bílkovin, které si vaše tělo žádá. Pokud budete konzumovat výhradně ovoce, přijmete příliš cukru, přidejte proto také zeleninu a další zdravé potraviny, aby hladina cukru v krvi zůstávala v rovnováze.
Výborné je také ovoce s obsahem zdravých tuků, jako jsou kokosy a avokáda.
Prospěchy frutariánství
Ovoce je plné vitamínů – vitamínu C a beta-karotenu, dále také antioxidantů aněkteré výzkumy dokonce prokazují, že ovoce snižuje vzniku rakoviny a jiných zejména chronických onemocnění.
Frutariánská dieta vám může pomoci také zhubnout.
Rizika frutariánství
Jednostranná strava, která je z velké části založená jen na ovoci, může být ale také velmi omezující a způsobit mnoho zdravotních problémů. Mezi rizika patří:
Přibývání na váze: ovoce obsahuje velké množství cukru. Někteří lidé mohou díky tomuto typu stravy zhubnout, někteří však výrazně přibrat – toto riziko byste měli brát v potaz.
Cukrovka: tento typ stravy může být pro lidi trpící cukrovkou (a pro ty s neodhaleným začátkem této choroby) dokonce velice nebezpečný. Ovoce obsahuje velké množství cukru, který způsobí výkyvy hladiny cukru v krvi.
Zubní kaz: Vysoké množství cukrů v ovoci může podporovat vznik zubního kazu.
Nedostatek živin: frutariáni často trpí nedostatkem vitamínu B12 a D, hořčíku, jódu a Omega-3 mastných kyselin, což může vést až k chudokrevnosti, únavě, letargii a dysfunkci imunitního systému. Nedostatek hořčíku navíc přispívá ke vzniku osteoporózy.
Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/