Jedna z nejvíc odstrašujících činností v kuchyni je krájení a vydlabávání dýní. Jak dýni uchopit? Rozkrojit ji napůl nebo z ní ukrojit jen nějakou část? Potom dýni rozkrojit na menší kousky nebo ji začít rovnou vydlabávat? V našem článku se dozvíte nejdůležitější tipy.
1. Pokud krájíte máslovou dýni, nesnažte se ji rozkrojit v půlce nebo ji oloupat vcelku. Místo toho rozdělte její úzkou a kulatou část napůl a ty potom oloupejte a nakrájejte zvlášť, bude se vám tak lépe pracovat.
2. Odkrojte z dýně Hokkaido kousek z její spodní části. Když potom dýni položíte na stůl, bude stát stabilně bez toho, aniž byste ji museli stále vybalancovávat.
3. Dýně mají všeobecně velmi tvrdou slupku, která se špatně loupe. Aby se vám ji lépe podařilo odstranit, dejte dýni péci do trouby na 180 °C na 15 minut. Pokud pracujete s dýní větších rozměrů, pečení bude trvat déle.
Tak a dýni máme oloupanou a můžeme se vrhnout na přípravu pokrmů z dýně!
Pečená dýně s česnekem a rozmarýnem
Máslová dýně plněná slaninou a kozím sýrem
Pečená dýně s lehkou bramborovou kaší a cibulkou