Čerstvé vejce poznáte jeho ponořením do nádoby s vodou. Pokud zůstane ležet na dně, je čerstvé. Pokud naopak vyplave napovrch, čerstvé není a nemělo by se konzumovat. Pro přípravu vajec, jako levné a chutné suroviny, existuje nepřeberné množství možností. Některé z nich možná dobře znáte, jinými se pojďte inspirovat a zdokonalit se.
Vejce na měkko
Jen lehce uvařené, téměř polosyrové, vejce na měkko se díky své přirozeně intenzivní chuti jen rozplývá na jazyku.
Jak na přípravu? Vejce z lednice vyndejte 15 minut před přípravou. Dejte vařit vodu ve velkém hrnci, sejměte ze sporáku a lžící do vody vložte vejce. Hrnec přikryjte a dejte znovu na plotnu. Vejce na měkko potřebuje k uvaření jen 3 minuty. Hotové dejte do stojanu na vajíčka a pomocí nože odklepněte skořápku navrchu.
S čím kombinovat? Sůl, jarní cibulka a dobrý chléb stačí, aby takto připravené vejce vytvořilo perfektní snídani.
Vejce na hniličku
Uvnitř tekuté a zvenku dobře uvařené, téměř jakoby skrývalo překvapení v podobě chutného tekutého žloutnu, který se po rozkrojení rozběhne po talíři.
Jak na přípravu? Princip je stejný jako u vejce na měkko, jen je třeba vejce nechat ve vařící se vodě o něco déle, ideálně 5 minut. Uvařené vejce ponořte do studené vody a oloupejte.
S čím kombinovat? Výborně se hodí ke grilované zelenině, rajčatům, cuketám, lilku a jarní cibulce.
Ztracená vejce
Rozdíl mezi vejcem na hniličku a ztraceným vejcem je pro většinu lidí spíše estetický. Perfektně připravené ztracené vejce je výborné a navíc opravdu dokáže pokrm vizuálně pozvednout.
Jak na přípravu? Vejce z lednice vyndejte minutu až dvě před tím, než začnete vařit vodu ve velkém hrnci. Vejce rozbijte do misky a opatrně přelijte do vroucí vody. Nechte vejce 30 sekund zatáhnout a sběračkou začněte natáčet bílek okolo žloutku. Nechte vařit 4 minuty, vyndejte a nechte okapat na savém papíru.
S čím kombinovat? K obědu si můžete připravit třeba ztracené vejce na toustu s avokádem, nebo třeba s kozím sýrem.
Vejce na tvrdo
Vejce natvrdo je klasika, která nikdy neomrzí.
Jak na přípravu? Vejce vyndejte z lednice alespoň hodinu před přípravou. Dejte vařit větší množství vody a opatrně do ní vejce ponořte. Po osmi minutách vejce vyndejte do studené vody a oloupejte.
S čím kombinovat? Vejde na tvrdo si vychutnáte například v salátech, nebo si ho zabalte k svačině na výlet.
Jak se stát expertem na přípravu vajec (2.díl) si můžete přečíst zde.
Zdroj: http://madame.lefigaro.fr