Vyzkoušejte domácí nadýchanou kynutou babku. Je jako dělaná na dny, kdy je venku pošmourno nebo se cítíte pod psa. Zaručeně vás potěší a dodá dobrou náladu! Pořad Čas na TE.BE. s dalšími báječnými recepty cukráře Josefa sledujte na Mňam TV každé pondělí, středu a pátek v 10:00 a v 18:00.
Ingredience:
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 180g mléka
- 50 g cukru krupice
- 50 g másla
- 100 g hořké čokolády
- 2 žloutky
- 15 g droždí
- 4 g soli
Kakaové máslo: - 100 g másla
- 110 g cukru moučka
- 20 g kakaa
- 2 g skořice
Ořechová poleva: - 60 g cukru moučka
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 2 bílky
- 40 g mléka
POSTUP:
1. Na těsto navažte do mísy všechny ingredience kromě hořké čokolády a zpracujte je do hladkého a nelepivého těsta.
2. Čokoládu nasekejte nadrobno a opatrně zapracujte do hotového těsta.
3. Nechte kynout hodinu v pokojové teplotě.
4. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném vále na obdélník 30/40cm a potřete jej kakaovým máslem, které jste připravili smícháním všech ingrediencí.
5. Takto připravený plát smotejte do rolády, kterou příčně prořízněte na dva stejné prameny. Ty poté smotejte do spirály a vložte opatrně do olejem vymazané chlebíčkové formy, kterou jste vyložili pruhem papíru. V pokojové teplotě nechte nakynout, dokud těsto není až po horní okraj formy.
6. Před pečením babku potřete ořechovou polevou, kterou jste připravili smícháním všech ingrediencí. Pečte ve vyhřáté troubě při 170°C asi 35 minut; zkuste špejlí.