Přijde vám návštěva, vy se chcete blýsknout skvělým dortem, ale nezbývá vám moc času na přípravu? Tento dort od cukráře Josefa je k tomu jako dělaný! Když nemáte po ruce čerstvé ovoce na ozdobu, můžete použít lyofilizované.
Ingredience:
- 290 g hladké mouky
- 250 g nastrouhaných jablek
- 175 g cukru krupice
- 10 g rumu
- 35 g kakaa
- 150 g oleje
- 190 g kefíru
- 12 g prášku do pečiva
- 50 g hrozinek
- 2 vejce
- 5 g skořice
- 2 g soli
Poleva:
- 150 g čokolády na vaření
- 150 g smetany 33 %
- 20 g másla
Postup:
- Nastrouhejte jablka nahrubo i se slupkou. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, poté ze všech surovin na dort vymíchejte lité
těsto. - Na dno dortové formy přichyťte pečicí papír, stěny formy nevymazávejte. Do formy nalijte těsto a pečte na 160 °C na horkovzduch 35 – 40 minut.
- Čokoládu nalámejte do misky na malé kousky, posolte. Zalijte ji svařenou smetanou a vymíchejte dohladka. Přidejte změklé máslo a vyšlehejte.
- Dort potřete marmeládou. Poté polijte ne zcela horkou polevou, v pokojové teplotě nechte zatuhnout.
- Zdobte čerstvým ovocem, případně lyofilizovaným.