iMnam.cz
  • Mňam TV
    • Novinky
    • Pořady
    • Program
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Recepty Josefa Maršálka
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže
  • Škola vaření
    • Vaření
    • Pečení
    • Diváci se ptají
  • Hobby TV – to nejlepší pro Váš domov
  • Mňau TV – pro všechny milovníky zvířátek
  • Hobby Shop – nákupní galerie

iMnam.cz

  • Mňam TV
    • Novinky
    • Pořady
    • Program
    • Jak naladit v TV?
    • Kariéra
  • Recepty
    • Recepty Josefa Maršálka
    • Předkrmy
    • Polévky
    • Saláty
    • Těstoviny
    • Maso
    • Ryby a mořské plody
    • Vegetariánské
    • Dezerty
    • Nápoje
  • Inspirace
    • Suroviny
    • Postupy při vaření
    • Novinky v gastronomii
    • Směry ve výživě
    • Vychytávky při vaření
  • Kuchyň
    • Testujeme za vás
    • Tipy pro hospodyňky
  • Zdraví
  • Soutěže
  • Škola vaření
    • Vaření
    • Pečení
    • Diváci se ptají

Kurkuma a její blahodárné účinky

Kurkumu neboli indický šafrán známe skoro všichni jako součást kari koření, které se běžně používá v thajské a indické kuchyni. Poslední dobou se ale kurkuma stává velmi vyhledávanou nejen k dochucování pokrmů, ale i pro svoje prokázané účinky na naše zdraví. Pokud se chcete dozvědět více o tomto zázračném koření, tak čtěte dál.

Odkud se bere a kde se používá?

Kurkuma se mele ze sušených oddenků tropického kurkumovníku a známe ji v podobě žlutého prášku, který je oblíbený nejen pro tuto jeho krásnou barvu, ale také pro pozitivní účinky na zdraví. V kuchyni se hojně využívá při přípravě exotických jídel, ale také k dochucení nebo dobarvení sladkých i slaných pokrmů. V ájurvédské medicíně se kurkuma využívá již tisíce let pro své povzbuzující účinky. Proto se na ni nedívejte jen jako na koření, ale také jako na léčivo.

Účinky na organismus

Kurkuma je tedy nejen výborné koření, ale je to hlavně významný antioxidant. Patří k potravinám, které mají největší antioxidační účinky. Tím ovšem její síla nekončí. Je to také přírodní antibiotikum, které působí protizánětlivě a také slouží jako prevence proti rakovině. Kurkumu doporučují tradiční léčitelé k podpoře trávení, při onemocnění ledvin a žlučníku nebo k ochraně jater. Používala se také zevně jako přírodní dezinfekce. A tím její prospěšnost rozhodně nekončí.

Kurkuma a kurkumin

Kurkumin je biologicky aktivní látka, která má potenciální vliv na lidský organismus. A abychom mohli mluvit o vlivu kurkumy na naše zdraví, museli bychom ji pojídat po kilogramech, což je prakticky nemožné. Navíc je špatně rozpustný a obtížněji se vstřebává. To byla výzva pro výrobce z farmaceutického průmyslu, kteří už dnes nabízejí tobolky, kdy jedna obsahuje extrakt až ze dvou kilogramů kurkumy. Teď už je na vás, jestli kurkumu nebo tobolky z ní zařadíte do vašeho jídelníčku.

Kurkuma a její blahodárné účinky was last modified: 28 ledna, 2021 by Miro Čenger
Miro Čenger

Mohlo by vás zajímat

Velký přehled ingrediencí na BUDDHA BOWLS: Kombinujte a užívejte si zdraví na tisíc způsobů

Vláknina ve vaší stravě napomáhá správnému trávení

Jíte dostatek vlákniny?

Tradiční jídla švédské kuchyně

Rychlovky na večeři se mohou čas od času hodit

Jídlo s přáteli

Co udělat se zbytky jídel? Připravte z nich tyto dobroty!

Tajný recept na nejlepší domácí chipsy!

Partneři

ZNÁTE Z TV

  • Tyto potraviny vám prodlouží mládí!

  • Proč zařadit kiwi do našeho jídelníčku

  • Recept: Připravte si domácí kandovaný zázvor

  • Tradiční jídla švédské kuchyně

  • Vaření

    Kvíz: Vyznáte se v technikách tepelné úpravy?

  • Domácí loupáky provoní váš domov! Pochutnejte si na této dobrotě

Tipy pro zdraví

  • Tyto potraviny vám prodlouží mládí!

  • Proč zařadit kiwi do našeho jídelníčku

  • Smutno_Veselo

    Cítíte se pod PSA? Máme pro vás 7 tipů, jak zahnat chmury!

  • Znáte tibetskou kefírovou houbu?

  • Jahoda

    5 jídel, která podpoří vaši imunitu: Chraňte se před těžším průběhem COVID-19

Mňam TV

Mňam TV

Provozovatelem televizního vysílání programu Mňam TV je společnost S & P Broadcasting a. s., se sídlem Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7, Holešovice, IČ: 04117310 („SPB“).

S SPB můžete kdykoliv navázat kontakt na shora uvedené adrese sídla nebo v běžné pracovní době na telefonním čísle: +420 736 102 018, případně na emailové adrese info@spbroadcasting.cz

Orgánem dohledu nad provozováním televizního vysílání programu Mňam TV je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Škrétova 44/6, 120 00  Praha 2, Česká republika, www.rrtv.cz

iMnam.cz

  • Novinky
  • Osobnosti
  • Jak naladit v TV?
  • Pořady
  • Program
  • Kariéra
  • Kontakt
Facebook Instagram Youtube Email

2021 © S&P Broadcasting a.s., Dukelských hrdinů 976/12, 170 00, Praha 7. Všechna práva vyhrazena.