Americká klasika, kterou milují hlavně děti, ale podle našeho receptu tentokrát v pálivější verzi pro dospělé. Připomeňte si dětství, kdy jste milovali kolínka se sýrem.
Ingredience
- 200 g kolínek
- 50 g másla
- 50 g mouky
- 100 ml mléka
- 200 g cheddaru
- 200 g parmezánu
- 4 lžíce strouhanky
- 100 g slaniny
- 1 stroužek česneku
- hrst lístků petržele
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžíce hořčice
- špetka chilli
- sůl
- pepř
Postup
1. Kolínka uvařte dle návodu na obalu do podoby „al dente“ . Cheddar nastrouhejte na hrubém struhadle. Připravte bašamel – do rendlíku dejte rozehřát máslo, za stálého míchání přidejte mouku a postupně přilévejte mléko. Když je směs bez hrudek, přidejte polovinu množství nastrouhaného cheddaru a nechte ho rozpustit. Vmíchejte muškátový oříšek a hořčici.
2. Dejte předehřát troubu na 180°C. Hotová kolínka slijte a vsypte je do zapékacího pekáčku, opepřete, zalijte sýrovou omáčkou a promíchejte. Posypte zbylou polovinou nastrouhaného cheddaru, postrouhejte najemno polovinou množství parmezánu, posypte rovnoměrně strouhankou a špetkou chilli.
3. Dejte péci na 20-25 minut – sýr se rozteče a zezlátne. Mezitím nakrájejte slaninu na drobné kostičky a osmahněte ji na pánvi (bez oleje). Na poslední minutku k ní přidejte najemno nakrájený česnek a krátce zarestujte. Posekejte nadrobno lístky petržele.
4. Orestovanou slaninu přendejte na kuchyňskou utěrku a odsajte tuk. Přidejte posekané lístky petržele a ještě obojí posekejte nadrobno. Přidejte špetku chilli.
5. Druhou polovinu parmezánu nastrouhejte na jemném struhadle. Zapečená kolínka posypte směsí slaniny s petrželkou, pak parmezánem a můžete podávat.