Připravte si českou klasiku rajskou omáčku v úpravě pravého Angličana, Luka Grunshawa. Co říkáte, umějí Angličani rajskou?
Ingredience
- 200 g těstovin tagliatelle
- 3 pečené červené papriky
- 2 plechovky rajčat
- 200 ml červeného vína
- 1 chilli paprička
- 3 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 snítka rozmarýnu
- olivový olej
- mořská sůl
- pepř
- MASOVÉ KOULE:
- 500 g mletého vepřového masa
- 500 g mletého hovězího masa
- 50 g parmezánu
- 3 lžíce hladké mouky na obalení
- ½ lžičky mletého chilli
- 1 lžička uzené mleté papriky
- 2 lžíce worcester omáčky
- 2 lžíce strouhanky
- 1 svazek petžele
- sůl
- pepř
- PEČENÉ PAPRIKY:
- 3 červené papriky
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
Postup
1. Nejprve dejte rozpéci papriky – vložte je vcelku do pekáčku s pár lžícemi olivovového oleje a dvěma stroužky česneku a pečte na 180°C po dobu 30 minut. Pak vyndejte z trouby, oloupejte je a zbavte semínek.
2. Připravte omáčku – cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Na pánvi rozpalte 4 žíce olivového oleje a lehce orestujte cibuli. Oloupejte česnek, nakrájejte ho na drobnější kousky a přidejte k cibuli. Přidejte pečené papriky a chvíli restujte. Omyjte chilli papričku, nakrájejte ji na kolečka a přidejte ji. Podlijte červným vínem, opepřete, osolte mořskou solí, přidejte posekané lístky rozmarýnu a chvíli redukujte. Po chvíli přilijte rajčata a povařte na mírném plameni.
3. V misce smíchejte hovězí i vepřové maso, chilli koření, uzenou papriku, strouhanku, najemno nastrouhaný parmezán, opepřete, přidejte worcester omáčku, posekané lístky petržele a promíchejte. Tvarujte koule velikosti ping-pongového míčku a obalte je v trošce mouky.
4. Rajčatovou omáčku přelijte do mixéru, rozmixujte dohladka, trochu dosolte a vraťte zpět do hrnce. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Na pánvi rozpalte dvě lžíce olivového oleje a opékejte masové koule zhruba 2-3 minuty po každé straně, pak je přendejte do omáčky i se šťávou. Promíchejte a povařte ještě 10 minut na mírném plameni.
5. Do hlubokého talíře servírujte těstoviny, přidejte omáčku a masové koule, posypte pokrájenými lístky petrželky, postrouhejte najemno parmezánem a můžete podávat.