Věděli jste, že velké množství potravin se vyhodí? Na každého člověka to následně ročně může vyjít až na několik desítek kilogramů surovin, jež končí v odpadkovém koši. Pokud i vy vyhazujete relativně často do odpadkového koše potraviny, je nejvyšší čas se tomuto procesu vyhnout. Samozřejmě, že ne vždy to lze, ale není špatné se o to alespoň nějakou cestou pokusit a zbytečnému vyhazování říct částečně sbohem.
Jak celý proces začíná?
Potraviny se nejprve musí koupit v supermarketu. Tady začíná vaše cesta. Ne každá surovina, kterou koupíte v supermarketu se spotřebuje. Občas se může stát, že je potravina zkažená už v momentě, kdy si ji dáváte do vozíku. V jiných případech se zkazí u vás doma, protože ji buď to nezkonzumujete včas nebo ji špatně uskladňujete. Ať už je váš problém jakýkoliv, poznejte kouzlo některých tipů, které vám pomohou životnost potravin prodloužit. Jestliže se je naučíte, zvyšujete tím šanci na prodloužení celkové životnosti. Potraviny tak nebudou zbytečně končit v odpadkovém koši.
Spousta lidí dělá problém v tom, že neví, jaké potraviny umístit do ledničky a jaké naopak ne. Potraviny, které nepatří do ledničky se tak poté kazí a jejich životnost klesá. To vede k tomu, že je nestačíte včas zpracovat. V první řadě musíte tedy pochopit, jaké potraviny patří do ledničky. Teprve poté se lze posunout dále. To ovšem platí i pro opačný proces. Dáváte raději potraviny do skříně, která je na to určená? Co když ale patří do ledničky? Tyto informace jsou velice důležité a prioritní. Zkuste se na ně tedy zaměřit.
Vakuování a mražení
Potraviny můžete i vakuovat nebo je zamrazit. Jde o jeden z tipů, jak prodloužit jejich životnost. Opět ale buďte opatrní, ne každá potravina lze totiž vakuovat nebo zmrazit. Podobně, jako u předchozího procesu si zjistěte, co můžete vakuovat a co naopak ne. Stejné je to i u mražení. Mražení prodlouží trvanlivost potravin v některých případech až o mnohonásobně více.
Zbylo vám malé množství jídla neboli tzv. zbytky? Zužitkujte i ty, stačí se zaměřit na malé pokrmy. Ty následně můžete zkonzumovat k večeři nebo svačině. Nevyhazujte zbytečně jídlo, jestliže je ještě ve výborném stavu, a to ani v momentě, kdy se jedná o malé množství.