Chodí nám spousta dotazů na téma, jak konzumovat nejtypičtější podzimní ovoce – jablka. Jsou dostupná všude a všem a přitom nestojí moc peněz. Přinášíme vám přehled nejčastějších dotazů a odpovědí.
Ztrácí se z jablek pečením hodně vitaminů?
Odpověď: Jablka je lepší konzumovat syrová, pečením nebo jinou tepelnou úpravou se z nich ztrácí až 70 % vitaminu C.
Jsem zvyklá jablka loupat. Nepřicházím tak o důležité vitamíny?
Odpověď: V jablečné slupce jsou obsažené důležité látky – železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, vláknina a nenasycené mastné kyseliny. Doporučujeme proto jablka neloupat. Jablka také upravují střevní mirkoflóru.
Bydlím v panelovém bytě. Poraďte mi, jak mám jablka skladovat?
Odpověď: Jablka uchovávejte v chladném, suchém místě. Pokud máte možnost dát je na balkon, udělejte tak. Dejte ale pozor, aby na ně nepršelo nebo jablka nezmrzla. Nejlepší je jablek nekupovat moc najednou a zkonzumovat je co nejrychleji.
Vím, že jablka obsahují spoustu vitaminů. Jak nám ale konkrétně prospívají?
Odpověď: Jablka obsahují draslík, který pomáhá správné činnosti svalů a působí podpůrně na funkci ledvin. Zlepšovat naši paměť zase umí v jablkách obsažený fosfor, který působí na mozkové buňky. Jablka jsou také prospěšná pro zdraví zubů a dutiny ústní.
Zajímá mě, jestli mohu mít alergii na jablka.
Odpověď: K ovoci, na které bývají nejčastější alergie, patří především jablka a hrušky. Mnohdy je alergie na jablka spojená s alergií na nejrůznější pyly nebo jiné podněty. Pokud máte nejistotu, sledujte vaše příznaky po požití jablek a sdělte je svému alergologovi.