Zkuste místo klasických mexických toril vyzkoušet tradiční indické domácí placky, které dokonalou doplní masovou směs s kari.
Ingredience
- 1 plátek vepřového masa
- 3 červené cibule
- 100 g hrubé mouky
- 1 ks skořice (vcelku)
- 1 ks kašmírské chilli (vcelku)
- 5 kuliček černého pepře celého
- špetka hřebíčku
- špetka kardamomu
- lžička římského kmínu
- lžička kurkumy
- ¼ lžičky mletého chilli
- vepřový vývar na podlití
- 4 snítky koriandru
- 1 čerstvá chilli paprička
- slunečnicový olej
- sůl
- pepř
Postup
1. Očistěte červenou cibuli, překrojte napůl a nakrájejte na tenké měsíčky. Maso seřízněte a krájejte silnější nudličky, ty osolte a opepřete.
2. Zadělejte těsto na placky – k mouce přidejte dvě lžíce vody, lžíci oleje a zamíchejte. Opatrně přidávejte vodu po lžících a vytvořte nelepivé těsto. Dejte odležet do ledničky.
3. Rozpalte dvě lžíce oleje v pánvi wok a restujte 1 minutu celou skořici a kašmírské chilli, pár kuliček černého pepře, špetku hřebíčků a kardamomu. Přidejte cibuli, trochu soli a restujte do zesklovatění. Přidejte maso a opékejte 2 minuty. Okořeňte římským kmínem, kurkumou a chilli a zalijte vývarem maličko nad okraj směsi a nechte 10 minut podusit a redukovat.
4. Z těsta udělejte kuličky, pomoučněte vál i váleček a vyválejte tenké placky. Rozpalte ideálně silnostěnnou pánev a placky nasucho opékejte. Správně vyválené by se měly nafukovat. Hotové placky, které nebudete konzumovat hned, zabalte ještě teplé do utěrky, lehce se zapaří a změknou.
5. Podávejte dozdobené pokrájeným koriandrem a tenkými plátky chilli papričky.
Poznámky
Placky chapati se připravují z mouky ati, která je podobná naší hrubé mouce. Tato mouka je ideální na pečení, nehodí se na vaření.