Na pultech obchodů se setkáváme s nejrůznějšími odrůdami jablek. Po kterých saháte nejčastěji, po těch, které jsou v akci nebo se řídíte tím, k čemu se daný typ nejlépe hodí? S naším přehledem už nesáhnete vedle.
Braeburn
První jablko odrůdy Braeburn bylo možné ochutnat v roce 1950 na Novém Zélandu a brzy se rozšířilo po celém světě. Má velmi silnou slupku, je oranžové až červeno-oranžové barvy. Skvěle chutná v koláčích nebo jiných pečených dezertech.
Gala
Sklízí se v ranném podzimu. Je hodně šťavnaté, pevné, tak akorát sladké s jemně pikantní chutí. V posledních letech se jablka Gala stala jednou z nejpopulárnějších a nejpěstovanějších odrůd, i když na trhu jsou již od roku 1930.
Golden Delicious
Nejčastější odrůda jablka, se kterou se setkáte na pultech obchodů. Vynikají zářivou žluto-zelenou barvou a vynikající sladkou chutí. Hodí se k přímé konzumaci stejně jako k pečení. Odrůda Golden Delicious je známá již od roku 1890.
Granny Smith
Zelená slupka, křupavé, skvělá chuť. Tato odrůda nejlépe vynikne v pečených dezertech. Jejich sezóna je na konci října.
Idared
Tato odrůda má ve jménu červenou barvu, slupka je ale zeleno-červená. Dužina je pevná a křupavá, a příjemně sladká, jemně nakyslá, šťavnatá. Hodí se k uskladnění.