Kadeřávek, jiným názvem kapusta kadeřavá. Tato zelenina v sobě ukrývá spoustu významných živin, pro které se vyplatí ho zařadit do jídelníčku. Doporučujeme ho kupovat u farmáře, jedině tak máte zaručeno, že bude opravdu čerstvý.
Připravit z něj můžete pyré, polévky, saláty, závitky, karbanátky, vhodný je i jako jednoduchá příloha. Z kadeřávku jsou také populární smoothie nebo se odšťavňuje v kombinaci s další zeleninou nebo ovocem. Pokud koupíte mladý čerstvý kadeřávek, jeho listy můžete jíst syrové. Před použitím pořádně umyjte jeho listy, zvlášť, když jste ho kupovali od farmáře. V záhybech kadeřávku se totiž ráda drží hlína. Při tepelné úpravě ho nezpracovávejte příliš dlouho, abyste nepřišli o živiny.
Proč je kadeřávek tak populární? Stačí malé srovnání. Podle odborníků obsahuje více železa než steak, více vápníku než mléko, více céčka než mrkev.
Jestliže ho budete marně hledat v obchodech, nemáte poblíž farmářský trh a sami nevlastníte zahrádku, kadeřávek si můžete jednoduše vypěstovat také doma v truhlíku.
Kadeřávek nejlépe chutná po prvních mrazících. Mráz změní škrob obsažený v listech na cukr. Po prvním mrazu ale raději kadeřávek skliďte, druhý mráz by už nemusel vydržet.